Меню

Картофен пататник по родопски

4 март 2010 | 12:22 | Аз жената
Добави в любими
За 4 порции:
3-4 средно големи картофа 
2-3 глави лук 
150 г сирене 
пушено сирене за украса 
2 клъбца фиде (за супа) 
4 кори за баница 
1 суп. лъж. джоджен 
сол на вкус 
олио за намазване
1 ч.10 мин.

Продукти
Приготвяне

Почистете зеленчуците и настържете на средно. Смесете в купа. Подправете с джоджена. 

В кръгла тавичка поставете мазнина и две от корите, намазани с олио.
Отгоре наредете ред зеленчук, изцеден от водата, малко натрошено на ситно фиде, ред сирене. Продължете докато поставите цялата смес.
Поставете отгоре другите две кори, отново намазани с олио. Поставете за 15 минути на 190 градусова фурна. Извадете, обърнете питата пататник и запечете отново още 10-15 минути. Извадете и поднесете топло, украсено с кръгчета пушено сирене и с айран. Добър апетит!

* * *

Омлет от картофи
Картофи по италиански
Пататник

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
poliman ( преди 7 години )
Като добавка към коментара ми, по горе : http://***От редакцията:Наистина благодарим за коментара, за съжаление не можем да оставяме линкове, бихме били благодарни на обясненията ви, но ако може без линкове, благодарим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
poliman ( преди 7 години )
Уважаеми редактори или модератори, просто изтрийте тази "рецепта" ! Не въвеждайте в заблуждение младите и неопитни домакини ! " 2-3 глави лук на 3-4 картофа " ??? И това за 4 порции ??? А фидето - ХА-ХА-ХА ! За да отстраните излишната течност, просто изстискайте настърганите картофи, а не да се чудите как да ги сгъстявате ... А това : " за 10 - 15 минути във фурната " - ХА ! Що не си ги настържете и сурови да си ги изхрупкате, поръсени със сиренце, лук, подправки и олио ...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ваня ( преди 9 години )
Какви са тези яйца,сирена,фидета ? За пататник вярно има много рецепти,но родопския е само един: картифи, лук, джоджен и масло. Всичко друго е измишльотина. Мяташ в стария чугунен тиган отгоре на печката и печеш. Първо от едната, а после обръщаш в/у голем капак и печеш и от другата страна.А като го сервираш, може и сиренце и кашкавалец, и кисело млякце, че и пастърмица да си нарежеш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
river ( преди 12 години )
Това е дума по дума рецептата на Мира Добрева,която тя представи при едно свое гостуване в Нова ТВ при Гала. Точно това обясни и тя,че сама си е измислила да слага вътре и фиде,за да поема излишната течност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 12 години )
Баба Ценка сигурно ще ви отговори до няколко дни, но можем да ви уверим, че тя не седи пред клавиатурата, когато гледа телевизия, а доколкото ни е известно, телевизия почти не гледа... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 12 години )
Разбира се, че щом е пататник е картофен.На родопски диалект картофите се наричат патато.Но тази рецепта не е традиционата родопска рецепта.Там няма фиде, пушено сирене.Пататника се прави от картифи, лук, може 1 яйце, джоджен и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 12 години )
Това не е рецепта за родопски пататник.Пататника се прави само с катрофи и лук и подправки (сол и джоджен) и може и едно яйце. Майсторите го правят без кори . Със сирене или кашкавал се поръсва отгоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мери ( преди 12 години )
хубава постна рецепта, но аз бих задушила предварително картофите, или бих ги сварила. тъй като корите се пекат много бързо, няма ли вероятност те да изгорят, а картофите да останат сурови? и не разбрах каква е ролята на фидето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 12 години )
Фидето поема водата, отделена от картофите и прави по-плътнаконсистенция. Картофите - не са сурови, а става много приятно ястие. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар