Меню

Скариди с плътен сос

24 август 2018 | 06:47 | Илияна Николова
3 от 3 гласа
Добави в любими
1 кг скариди, почистени 
2 супени лъжици рапично олио 
1 глава лук, нарязан
5 скилидки чесън, пресован
1 щипка сол
2 супени лъжици настърган джинджифил 
½ чаена лъжица черен пипер 
1 чаена лъжица червен пипер
¾ чаша бира
¼ чаша кетчуп 
1 чаена лъжица захар
1 супена лъжица царевично нишесте 
1 супена лъжица вода
1 супена лъжица сусамово олио 
3 стръка пресен лук, нарязан
1 стрък пресен магданоз, нарязан
45 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте рапичното олио в голям тиган на висока температура. Запържете кромида в него заедно с чесъна, джинджифила за около 1 минута, като постоянно разбърквате. Добавете скаридите, солта, черния пипер и гответе, докато скаридите станат розови и непрозрачни или около 5 минути. Добавете бирата, кетчупа, захарта и оставете соса да заври. 

Намалете котлона. Разтворете царевичното нишесте във водата заедно с червения пипер. Разбъркайте. Добавете в тигана и оставете отново да заври. Разбърквайте, докато сосът клокне и започне да се сгъстява. След като скаридите станат по-тъмно розови, е време да добавите сусамовото масло, да разбъркате за последно и да отстраните от котлона. 

Поръсете с пресния лук и магданоза. 

Снимка: istock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай