На места в България Бабинден е празник не само на бабите акушерки, а на всички жени, които са доживели до радостния момент да имат внучета. Едни на по-млада възраст, други на по-достолепна, но ги обединява радостта да гледат внучета и да им се радват. И естествено българската традиция е ясна – за всяка радост трябва да се черпи. И Бабинден е денят, в който бабите черпят. Обикновено правят баничка, питка или нещо друго вкусно. И бабино! Нали знаете, че бабините манджи винаги са най-вкусни.
Тази бабина питка е много лесна за направа.
Брашното се пресява. В средата се прави кладенче. Междувременно маята се разтваря в 100 мл хладко мляко и щипка захар, може да се добави 1 супена лъжица брашно, за да стане кашичка. Когато шупне маята се слага в кладенчето. Прибавя се едно разбито яйце и солта. Размесва се добре. Добавя се още прясно мляко (300 мл) и олиото. Размесва се пак и се оставя да втаса. След това се размесва отново като се маже с разтопеното масло. Отново се разточва и пак се маже и така няколко пъти, докато не свърши маслото. Разточва се и се оформя питката. За плетеница трябва да се разточи и разреже на осем парчета. Всяко парче се реже на три и се плете плитка. Осемте плитки се подреждат в кръгла тавичка, предварително намазана с олио.
Питката се намазва с жълтък и се посипва със семена. Например маково, сусамово, ленено.
Автор: Вергиния Генова.
Снимка: istock
Опитайте още: