Меню

Питка за Бабинден

7 януари 2023 | 12:42 | Аз жената
3 от 2 гласа
Добави в любими
брашно – 1 кг
мая –  1 пакетче суха мая или 1 кубче жива мая
захар 1 щипка
прясно мляко – 400мл
яйце 1 бр.
сол – 1 ч.л.
олио – 1 суп.л.
разтопеното масло – 1 малко пакетче
семена
жълтък

Продукти
Приготвяне

На места в България Бабинден е празник не само на бабите акушерки, а на всички жени, които са доживели до радостния момент да имат внучета. Едни на по-млада възраст, други на по-достолепна, но ги обединява радостта да гледат внучета и да им се радват. И естествено българската традиция е ясна – за всяка радост трябва да се черпи. И Бабинден е денят, в който бабите черпят. Обикновено правят баничка, питка или нещо друго вкусно. И бабино! Нали знаете, че бабините манджи винаги са най-вкусни.
Тази бабина питка е много лесна за направа.

Брашното се пресява. В средата се прави кладенче. Междувременно маята се разтваря в 100 мл хладко мляко и щипка захар, може да се добави 1 супена лъжица брашно, за да стане кашичка. Когато шупне маята се слага в кладенчето. Прибавя се едно разбито яйце и солта. Размесва се добре. Добавя се още прясно мляко (300 мл) и олиото. Размесва се пак и се оставя да втаса. След това се размесва отново като се маже с разтопеното масло. Отново се разточва и пак се маже и така няколко пъти, докато не свърши маслото. Разточва се и се оформя питката. За плетеница трябва да се разточи и разреже на осем парчета. Всяко парче се реже на три и се плете плитка. Осемте плитки се подреждат в кръгла тавичка, предварително намазана с олио.

Питката се намазва с жълтък и се посипва със семена. Например маково, сусамово, ленено.

Автор: Вергиния Генова.

Снимка: istock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай