Меню

Бърза содена питка с хрупкава коричка

14 януари 2014 | 12:10 | Аз жената
4 от 12 гласа
Добави в любими
2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
сол

Продукти
Приготвяне

Бързата содена питка я приготвих от два вида брашно – бяло и пълнозърнесто (по 2 ч. ч. от всяко – общо 4 чаши). Всичко останало, което ви трябва за питката с хрупкава коричка е 2 ч. ч. кисело мляко, сол и 1 ч. л. (с връх) сода.

Содената питка се приготвя изключително бързо, не е необходимо нито кой знае какво месене (около 30 – 40 секунди приблизително, нито втасване.

Единственото, което трябва да направите е да пресеете брашното, заедно със содата и да добавите солта. След това правите кладенче и изсипвате киселото мляко). Обърквате с вилица, а след това доомесвате с ръце, докато се получи меко тесто. Оформяте тестото на топка и го поставяте в тавичка върху хартия за печене. Не правете топката много висока, за да може хлябът със сода да се изпече добре отвътре.

По желание можете съвсем леко да поръсите с брашно.

Използвайте остър нож, за да направите разрези отгоре по повърхността. Соденият хляб се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути, след това фурната се намалява на 170 градуса и се пече още около 30 минути.

Оставете да се охлади върху решетка. Целият ви дом ще заухае на домашно приготвен хляб! Ще предизвикате уау ефект!

Автор на рецептата е Виолета Шейтанова, www.merudia.bg.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
savchev ( преди 10 години )
От редакцията: Благодарим, поправихме го.>1 ч.ч. чаша сода 1ч.л. сода, иначе става само за кофата за смет (изпробвано в редакцията на ***.sаvchev.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
koi ima pari samo moshenicite tiq koi daite da dadem
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )