Сладък хляб със стафиди и смокини

16 декември 2016 | 15:57 | Михаела Лазарова
5 от 3 гласа
Добави в любими
250 г брашно
1 яйце
10 г жива мая
100 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
20 г захар
10 г стафиди
4 броя големи сушени смокини, нарязани на парченца
180 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Най-напред накиснете стафидите и смокините за 10 минути в хладко прясно мляко. Разтворете в млякото маята, захарта и разбъркайте добре. В купа пресейте брашното и докато бъркате с вилица, прибавете прясното, киселото мляко и яйцето.

Бъркайте добре, за да се получи гъста и лепкава смес. При необходимост добавете малко брашно. Прехвърлете готовото тесто върху кухненски плот и намазнете ръцете си със зехтин. Месете няколко минути, за да се получи гладко и меко тесто. След това добавете сушените плодове. Оставете тестото на топло да втасва за около 1 час.

След това го оформете в желаната от вас форма и отново го оставете да втаса за около 30 минути. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути. С помощта на клечка за зъби пробвайте дали хлябът е готов. След това го оставете на стайна температура, за да изстине.

Снимка: iStock

Рецептата е част от книгата „Йогурт – 50 лесни рецепти“ на издателство Инфо Дар.

Вижте още 10 от най-интересните рецепти за хляб.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай