Меню

Тиквеник със стафиди, напоени в ром

7 ноември 2015 | 09:10 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 кг обелена тиква цигулка
250-300 г кафява захар
100 г стафиди
коняк или тъмен ром за напояване на стафидите
150 г счукани орехи
1 прахче канела
1 жълтък за намазване на тиквеника
масло или олио за намазване на корите и тавичката
80 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Сложете стафидите в коняк за няколко минути, за да поемат хубаво от алкохола. Настържете тиквата и я сложете в голяма купа. Към нея добавете захарта, канелата, ядките. Когато стафидите са поели от коняка може да ги добавите и към другите съставки. Разбъркайте всичко добре.

Разстелете корите. Вземете една кора, капнете върху нея малко разтопено масло/олио, сложете в единия й край от плънката и завийте. Корите се слагат в тавичка, предварително намазана с олио.

След като завиете и последната кора, намажете тиквеника с жълтък и го сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 20-30 минути. След като изстине може да го поръсите с пудра захар.

Рецептата е предоставен от шеф Борис Колаксъзов.

Снимка: личен архив

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай