Меню

Обикновен козунак

28 април 2005 | 10:13 | Аз жената
3 от 9 гласа
Добави в любими
1 кг брашно 
30 г мая 
5 яйца 
12 с. л. (180 г) разтопен маргарин 
250 мл прясно мляко 
300 г захар 
кората от половин лимон 
1 с. л. ром или коняк 
щипка сол.
3 ч.

Продукти
Приготвяне

Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. Маята се размива в част от прясното мляко. Прибавят се по една лъжичка захар и брашно за получаване на кашица. Оставя се на топло да шупне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се останалото прясно мляко, настърганата лимонова кора и ромът. Щом маята шупне, се сипва в кладенчето на брашното заедно с яйчената смес и щипката сол. Замесва се тестото към което постепенно се прибавя и маргаринът. Когато стане готово, тестото се покрива със затоплена кърпа и се оставя да втаса. Оформя се козунак, който се пече в намазана с маргарин тавичка в умерена фурна. Малко преди да се извади, се поръсва със захар и се запича отново докато тя почти се разтопи.

Снимка: thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
2 rate up comment 1 rate down comment
ioanakoleva ( преди 10 години )
ako nqkoi znae nqkoq lesa recepta neka mi q spodeli blagodarq predvaritelno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
ioana ( преди 10 години )
ami ako neiskam daslagam rom 6tepre4ili ne6to problem lie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар