
Отделяме един жълтък- за намазване. Разбиваме останалите яйца със захарта.
смесваме маята с малко от захарта, щипка сол, няколко супени лъжици от брашното и хладкото мляко (консистенцията е като за палачинки) и оставяме половин час да втасва.
През това време пресяваме брашното, като оставяме част от него за доомесване.
Към него добавяме сместа с яйцата и втасалата мая.
Добавяме кората от лимон, ванилията, стафидите (евентуално и орехите) и месим като постепенно сипваме по малко от разтопеното масло (оставяме част от него за намазване на тавата и козунака).
Оставяме да престои, покрито на топло място 1-2 часа, докато удвои обема си.
Готовото тесто разрязваме на 4 части. От тях размесваме дълги ивици. Сплитаме на плитка (с намаслени ръце).
Разбиваме жълтъка с масло (около 3 с. лъжици) . Намазваме тавата с масло.
Пренасяме плитката внимателно в тавата и я намазваме обилно със сместа – жълтък масло. Поръсваме със захар.
Оставяме отново да втасва около час- час и половина. (при мен стана бързо защото е 30 градуса тука).
Пече се на 160 градуса около час, като след първите 10 мин. покрих с алуминиево фолио- да не загори отгоре.
Оставя се да изстине и може да се разчупи.
Рецептата е на Величка Анезинис, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“