Меню

Кифлички за Великден

23 март 2018 | 06:00 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
За 16 кифлички:
1 кг брашно 
5 яйца; 
200 гр захар; 
250 г масло (маргарин или олио) 
250 г прясно мляко; 
1 лимон с кората (на ренде кората, лимона се изстисква) 
2 ванилии 
50 гр мая 

За пълнежа: 
сладко със смлени орехи, 1л. какао
2 ч.

Продукти
Приготвяне

Маята се разтваря в млякото, прибавя се чаена л. захар, щипка сол и супена лъжица брашно. Оставя се на топло, докато шупне (квас).
В широк съд изсипваме брашното и правим кладенче. Постепенно прибавяме кваса, яйцата и захарта (предварително разбити, докато захарта се разтопи). Като замесим тестото, прибавяме постепенно мазнината.
Измесваме добре поне 15 мин., след което покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.
Размесваме тестото втори път и с точилка разстиламе кора около 1 см. Разделяме на 16 парчета, слагаме плънката и навиваме на кифлички. Оставяме го да втаса, и тогава ги мажем с жълтък отгоре.
Печем на 200 C, докато се зачерви добре.

Снимка: thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай