Европейските играчки стават още по-безопасни

21.10.2011г. / 23 09ч.
Аз жената
Европейските играчки стават още по-безопасни

Изискванията на Европейския съюз към производителите и вносителите на детски играчки се увеличават. Сред последните забрани е да се продават свирки, тромпетчета и други подобни детски музикални инструменти с малки мундщуци, тъй като могат да бъдат погълнати.
За балоните остава задължително да вървят с предупредителен текст, ако са от латекс (заради алергичните деца) и че парчетата спукани балони веднага трябва да се изхвърлят (поради опасност от поглъщане).
Забранява се използването на 18 тежки метала в производството на играчки - алуминий, антимон, арсен, барии, бор, кадмий, хром 3 и хром 6, кобалт, мед, олово, манган, живак, никел, селен, стронций, калай и органичен калай, цинк.
Изискванията към ароматите вече са по-високи - сред забранените силни миризми са масло от бял оман, цикламенов алкохол и етилов акрилат.
Според новите правила изготвянето на декларация за съответствие ще е задължение на производителя, а не на вносителя. Документът трябва да бъде на официалния език в държавата, където играчките ще се продават, и е задължително да се съхранява 10 години. Всяка играчка, предназначена за страна от Евросъюза, вече върви с паспорт. Преди изделията се придружаваха единствено от лабораторни изпитания. Сега върху всяка играчка трябва да стои уникален идентификационен номер. Задължително се посочват името на производителя и неговият пълен адрес, като интернет страниците не се смятат за надеждни координати. Същата информация трябва да бъде дадена и за вносителя, когато стоката идва от чужбина. В техническия паспорт на играчката трябва да има данни за произхода и доставчиците на използваните материали.
Играчките в пакетите с гризки трябва да имат своя отделна опаковка, за да не са в пряк досег с храната.
Заради новите изисквания цените на качествените играчки са се вдигнали с 15%, съобщава trud.bg. За сега обаче новите правила на ЕС са в гратисен период и ще станат задължителни едва от юли 2013 г.

Прочетете още:

Коментирай