Жълтата роза подпомага …

09.05.2005г. / 10 49ч.
Аз жената
Жълтата роза подпомага …

Жълтата роза е символ на Zonta International, неутрално, надпартийно и надрелигиозно движение, основано в началото на миналия век от американската журналистка Мариан де Форест. В момента организацията има статут на генерален консултант към UNESCO, UNICEF, ECOSOC, ILO, UNIFEM към ООН и Европейски съюз.

На 12 май 2005 г. Zonta Club София организира своя ежегоден благотворителен пролетен бал на Жълтата роза. Тази година набраните средства ще бъдат използвани за организиране на летни двумесечни курсове по моделиране и конструиране на облеклото и курсове по фризьорство на 30 момичета от 11 и 12 клас от домовете за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи в градовете Ловеч, Угърчин, Трън, Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Долна Баня и др.

Проектът ще бъде осъществен съвместно с професионална гимназия по облекло и професионална гимназия по фризьорство и козметика в София. Те ще предоставят за периода на обучението (месец юли и август) своите материални бази и ще осигурят присъствието на квалифицирани преподаватели. При завършване на курса момичетата ще получат документ за придобита специалност.

Набраните средства от бала ще бъдат изразходвани за покриване на всички разходи по транспорта, престоя и обучението на момичетата.

Този проект клубът осъществява с Агенция за закрила на детето и с Регионалния инспекторат по образование в София.

Подобен род инициативи на ZONTA CLUB София са основният начин за набиране на средства в подкрепа на благородните проекти на клуба.

Коментирай