Снимка: Булфото
Украсата за сурвачка се предава от поколения в семейството. Всички елементи от традиционно украсената сурвачка носят „наричане“ за здраве и за плодородие.
Сурвачката трябва да е от дряново дърво с пъпки – колкото са повече пъпките, толкова по-добре. Клоните се свиват в кръгове и се завързват или увиват с вълнен конец. Най-предпочитаните цветове прежда са бяла и червена, на някои места в България слагат и син конец.
За да нанижете по-лесно зърна боб и царевица, е добре да ги сложите да се накиснат в купа с вода поне няколко часа предварително. Вържете тези нанизи с основата на сурвачката, защото те са тежки и могат да се откъснат или да повредят кръговете от клонки, ако удряте по силно по гърба на някого. Колкото по-силно удряте, толкова ще е по-здрав човекът.
След тях нанижете сушени плодове – сини сливи, ябълки, кайсии или пък стафиди (редувайте жълти и кафяви, за да е по-шарено).
Не може сурвачка без пуканки и кравайчета. На върха на сурвачката се връзва бяла кърпичка.
Най-разпространеното наричане при сурвакане е:
Сурва, сурва,
весела година!
Голям клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза,
пълна къща със деца,
пълни обори със стока,
пълна кесия с пари!
Живо, здраво догодина,
догодина, до амина!
Прочетете още: