Семейство

Сушени плодове и мляко с канела за децата

21.11.2011г. / 23 08ч.
Аз жената
Сушени плодове и мляко с канела за децата

Царевичните пръчици са от онези храни, които започвайки да ядеш, не можеш да спреш, докато не свърши всичко в пакета. Почти като слънчогледовите семки за възрастните. Само че в гризките няма нито едно полезно нещо за подрастващия организъм. Заменете ги със сушени плодове – стафиди, червени боровинки, кайсии и т. н. Вече почти всички плодове могат да се намерят и в изсушено състояние и детето ви ще има голям избор. С тях можете да заместите и пуканките. Така от машиналното ядене поне ще има някаква полза – вашето отроче ще си набави витамини в сезона на грипа, а не вредна сол.
Не забранявайте напълно царевичните пръчици, за да не изолирате детето – например останалите деца на площадката да хапват тях, а вашето дете да стои и да гледа. Но все пак се опитайте да ограничите консумацията им.
За по-малките, които все още не разбират, но са много впечатлителни, можете да измислите друг заместител на вредното с полезно. Шоколадовото мляко или млякото с какао има доста негативни страни, нищо че според рекламите какаото е пълно с витамини. За да приема детето калций нека пак да пие мляко, но с щипка канела. Финият прах образува красиви спирали на повърхността на чашата с топло мляко и не е вреден. Ако пък вашият малчуган е в още по-крехка възраст и тепърва му предстои да опита прясно краве мляко, дайте му да го пие чисто – без захар или мед (запазете го по-нататък за чая). Млякото има естествени захари, които са напълно достатъчни.
Най-важното обаче, за да е здраво и щастливо детето, е вашият личен пример. Ако вашето дете никога не ви е виждало да ядете сушени червени боровинки, може би ще ви е по-трудно да го убедите колко са вкусни и полезни.

Прочетете още:

Коментирай