Месни заговезни (Неделя Месопустна)

16.02.2012г. / 16 37ч.
Аз жената
Месни заговезни (Неделя Месопустна)

На Месни заговезни, през тази година на 19 февруари, (винаги в неделя 8 седмици преди Великден) се подготвя богата трапеза с месни ястия. Най-често се приготвя варена кокошка и се яде месо, защото това е последният ден, в който то е разрешено преди началото на Великите пости. Традиционно се приготвят и свинско с кисело зеле, сарми с месо, баница с масло или месо, свинско месо с булгур или нахут.

В различните краища на България Месни заговезни са наричани по различен начин – Месна заговезна, Малки заговезни, Месници, Кокошкини пустове, Месно запущоване.

На празника младите семейства отиват на гости на по-възрастните – кръстниците или родителите.

В седмицата след Месни заговезни могат да се ядат яйца и млечни продукти, но месото вече е забранено. Това са и последните дни на веселие преди началото на най-строгите пости през годината. Следващата неделя са Сирни заговезни (Прошка).

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай