„Забавното лятно четене“ 2012 продължава в Плевен и Русе

13.06.2012г. / 16 27ч.
Аз жената
„Забавното лятно четене“ 2012 продължава в Плевен и Русе

Организаторите на инициативата „Забавното лятно четене“ – Столична библиотека, детският портал Az-deteto.bg, част от Инвестор. БГ и домакините от детския отдел на библиотеката в Русе започват кампанията за насърчаване на детското четене през лято 2012.

На 15 юни от 10:30 ч. в детския отдел на библиотеката в Плевен организаторите на инициативата ще се срещнат с деца, местните авторки Валя Атанасова и Витка Витанова и млади лауреати на литературни конкурси.

На събитието децата ще демонстрират попълването на онлайн читателския дневник на Забавното лятно четене, ще разберат кои са посланиците на четенето за техния град и ще разберат още кои градове ще посети Забавното лятно четене.

В същия ден, 15 юни, но от 15:30 ч. в детския отдел на библиотеката в Русе също ще има събитие, част от кампанията. Там, на място ще разберете кои са посланиците в крайдунавския град.

Специални гости ще са децата от Театрално ателие към СОУ „Христо Ботев“, които ще изиграят любимите си приказни герои.

Кампанията за втора поредна година ще се проведе през месеците на лятна ваканция на учениците (15 юни – 15 септември 2012 г.) и ще обхване цялата страна. Чрез онлайн читателския дневник в края на ваканцията ще могат да се определят най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за Лято 2012.

През 2011 година най-четящият град беше София, най-четящото училище също от столицата, а най-четящото дете от Варна.

За Забавното лятно четене
Инициативата стартира на 1 юни 2011 и първият й етап продължи до 15 септември 2011. Целта й е стимулиране на децата към четене като по забавен начин ще се обучават да попълват онлайн читателски дневник.
На децата ще бъдат предоставени списъци с книгите – задължителна литература за четене от 1 до 7 клас и допълнително препоръчани книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, ще трябва да отговорят на въпрос от съдържанието на книгата.
При старта на инициативата ще поканим децата и техните родители да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или „израснали“. Те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай