Брачният договор - за и против

17.08.2005г. / 09 50ч.
Аз жената
Брачният договор - за и против

Все по-модерно става към брачната церемония да се подписва и т. нар. брачен договор. Дали това е липса на доверие в брачната институция или следствие от динамиката на ежедневието ни, в която разводът е често срещано и нормално явление – факт е, че още в Древен Египет са се подписвали подобни споразумения. Според египетското право египтянката е била много самостоятелна. Тя сама е сключвала договора за брак с мъжа (годеникът не е получавал годеницата си от ръцете на родителите си – както е било характерно в Гърция например).

Ислямът също зачита брачния договор. Страните трябва да се стремят да спазват условията за брак, като например подходяща възраст, личностна съвместимост, разумен сватбен дар, свободен избор, безкористно покровителство, почтени намерения и благоразумна дискретност. Когато страните сключат брачен договор, намерението трябва да бъде искрено и да не се забравя, че става дума за постоянна връзка, а не за случаен и временен избор.

В модерния си вариант, познат ни и днес брачен договор е подписан за първи път през 1916 г. в Америка. Но с времето става все по-популярен – големият бум на подписани подобни договори е през 80-те. Договорът отнема голяма част от романтиката на една връзка, превръща я в бизнес, но пък подсигурява по някакъв начин страните и ги кара да се чувстват по-уверени в брака си.

Брачният договор е двустранен. Страни по брачния договор могат да бъдат встъпващите в брак, понякога и техни законни представители, а също и настоящи съпрузи. В САЩ страни по предварителен договор могат да бъдат не само лица, които възнамеряват да встъпват в брак, но и членове на семействата на съпрузите, когато се уговарят имуществени права като плащането на зестра.

В брачния договор бъдещите съпруг и съпруга могат да определят предварително параметрите на своите собствености, права и задължения, като постигнат консенсус между желанията си. Този договор е нещо като търгуване – тя няма да готви у дома, но той може да излиза всяка сряда вечер с приятели. Или още по-куриозно например – двойката ще прави секс минимум или максимум x пъти седмично. Възможни са хиляди варианти.

Договорът може да има определен срок – например 5, 10 или 20 години, до развода, а може и да е безсрочен. Добре е младоженците да имат предвид, че хората се променят с възрастта и условия, които поставят при подписването на договора могат да не са по силите им след време.

Джаки Кенеди, по-късно Онасис е една от дамите, известна с най-благодатните в нейна полза брачни споразумения. Тя получавала твърда сума всеки месец, отделно от средствата, необходими й за отглеждане на децата.

* * *

Ще подпишете ли брачен договор?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Нанкова ( преди 11 години )
Коректността изисква една поправка - съгласно СК на България страни по договора могат да са само съпрузите лично, не и техни представители било то и законни, както пише в статията.Брачният договор урежда само въпросите свързани с имуществото, но не и личните отношения между съпрузите - в тази връзка това с готвенето и секса е неприложимо. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар