Цялата фамилия накуп

01.12.2005г. / 14 59ч.
Аз жената
Цялата фамилия накуп

В моето семейство Бъдни вечер и Коледа са много святи празници както може би и в повечето български семейства. Тъй като аз работя в склад за алкохол и цигари, на тези дни обикновено работим до към 18-19 часа, така че с приготвянето на трапезата се справят майка ми и дъщеря ми, а в повечето случаи сестра ми готви в тях и пренася после всичко в нас, защото празнуваме заедно. Стараем се да се събираме цялото семейство и всички роднини, но поради голямото разстояние това не става всеки път.

Сега си спомням, миналата Коледа се събрахме всички – моето семейство (аз, съпругът ми и двете деца), семейството на сестра ми (тя, съпругът й и двете деца), майка ми, свекърът и свекървата, сестрата на батко ми и нейното семейство, сестрата на мъжа ми, нейният съпруг и детенцето й, също така дойде и дядото на моя съпруг, който е на 82 год. Много приятели ни се чудеха как сме се събрали всичките, но ние живеем в къща и това не беше проблем. Интересното беше, че всеки беше сготвил по отделно и се струпа страшно много храна.

Спазваме всички традиции – нечетен брой ястия, червена покривка, свещ и всичко, което ни е известно. Празнувахме и после всички останаха да спят вкъщи, което беше лек проблем, защото нямаме много обзаведени стаи, но се събрахме някак си.

На следващия ден аз и съпруга ми отидохме на работа, тъй като за нас няма почивен ден, а всички останаха в къщи. После разбрахме, че децата са се забавлявали страшно много, защото отдавна не се бяха събирали всички заедно, а възрастните не им е стигнало времето да си разкажат всичко за отминалата година и да си припомнят спомените и миналото.

Коледа също мина весело, защото това беше една от малкото Коледи, които успявахме да се съберем абсолютно всички.

Имаше огромна елха, но дори и толкова голяма, тя пак не стигна за всички подаръци, а те бяха от всеки за всеки. Дори децата, които по обясними причини не можаха да купят подаръци, бяха нарисували или изработили нещо, което да подарят.

На следващия ден всички трябваше да си тръгнат, но на сбогуване си обещахме, че следващата Коледа ще се съберем отново, колкото и невъзможно да е. Надявам се да го спазим.

Е,така празнуваме в нашето семейство или по точно нашата фамилия. Пожелавам на всички такива празници!

Коментирай