Как да се приготвим за Никулден

Всичко за Никулден от Az-jenata.bg

04.12.2012г. / 16 40ч.
Аз жената
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Никулден – един от големите празници в родния календар. Именници са Никола, Николай, Кольо, Николина, Николета, Нино, Нина. Но традиция е във всяко българско семейство, независимо дали има или няма именник – яде се риба.

Az-jenata.bg ще ви помогне да се приготвите за празника, като ви подсети за готварски рецепти за риба, в какво да се внимава, когато се купува риба и т. н. Но за това по-долу. Първо малко за самия празник:

Свети Никола е повелителят на моретата, водите и ветровете. Той може да спаси изпадналите в беда моряци. Освен това той закриля дома и семейството, а също така рибарите, търговците и банкерите. Лекува и помага на девойките да се задомят.

Защо на Никулден ядем риба, шаран? Легендата разказва, че веднъж светецът направил чудо, като запушил пробойна в кораб с риба и така спасил хората от сигурна смърт.

Ето няколко поверия:

  • Девойките, които искат да се задомят, трябва да се помолят за това рано сутринта на 6 декември.
  • Люспите от рибата не бива да се търкалят по земята или да се стъпкват – това ще донесе нещастие.
  • Костите от шарана не се изхвърлят, а се заравят в земята или се изгарят.
  • След Никулден не се ходи на риболов. След Никулден, смята народното поверие, започва истинската зима.

А ето и всичко за Никулден:

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Калин ( преди 12 години )
Всички празници са хубави когато има пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
джесика ( преди 12 години )