Наскоро компанията Нестле обяви променените рецепти на своите зърнени закуски за деца. Новите рецепти са с намалено количество захар и сол, с добавен калций и с увеличено съдържание на пълнозърнесто брашно, превръщайки го в основна съставка.
По темата за важността от закуската и ползите от пълнозърнестите видове брашна отговаря доц. Дулева, Национален консултант към Министерство на здравеопазването, която подкрепи тази глобална промяна.
1. Защо не трябва да пропускаме закуската?
Доц. Дулева: Сутрешната закуска осигурява енергия и хранителни вещества за успешен старт на деня. Редовното закусване сутрин се свързва с по-добър и адекватен хранителен прием на необходими за здравето хранителни вещества и поддържане на здравословно тегло. За децата и подрастващите сутрешната закуска е изключително важна за подобряване на възможностите за учене и представяне в училище.
След дългия нощен сън, по време на който органите са дълго време в покой, тялото се нуждае от хранителни вещества и енергия за активна дейност през деня. При събуждане, за осигуряване на нормална функция на тялото, на мускулите и мозъка е необходима енергия, която може да ни осигури храната.
2. С какво са по-полезни пълнозърнестите видове от стандартното, познато ни бяло брашно?
Доц. Дулева: Зърнените храни, като категория, са важен източник на енергия, но пълнозърнестите брашна, направени от цялото зърно, са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини (фибри), витамини и много минерални вещества. Самите растителни влакнини (фибри), които се намират в обвивката на зърната, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт. Храни, направени от пълнозърнести брашна са подходящ избор за полезно и балансирано хранене.