Снимка: Sxc.hu
С настъпването на новата година всеки се надява тя да му донесе много здраве, късмет и успехи. Повечето хора имат своите малки ритуали за привличане на късмета. В различните култури по света има традиции, които се спазват винаги на 31 декември срещу 1 януари. В тези традиции се отдава голямо значение на храната, която се слага на трапезата, защото се смята, че тя може да донесе късмет. Вижте кои храни трябва да присъстват и на вашата празнична трапеза.
Зеленчуци
Консумирането на зеленчуци е важно през цялата година, но се вярва, че зелените листни зеленчуци могат да ви донесат късмет, ако ги консумирате през първия ден на новата година. Зеленият цвят е символ на здраве, затова се смята, че могат да направят по-здрави през годината тези, които са имали на трапезата си зеле, къдраво зеле, цвекло. Смята се, че цветът и формата на някои от зелените листни зеленчуци наподобяват този на парите, което ги прави една от основните храни на празничната трапеза в САЩ, Дания и Германия.
Бобови растения
За зърната на боба и граха се смята, че носят късмет. По традиция в Америка винаги на 31 декември срещу 1 януари на празничната трапеза има от тях.
Нар
Нарът е вкусен и полезен плод и според много вярвания е символ на плодородието. Ето защо тези двойки, които искат да имат бебе, трябва да консумират от него през първия ден на новата година.
Свинско месо
Въпреки че винаги на новогодишната трапеза има свинско месо, приготвено в различни ястия, едва ли знаете, че то е символ на успеха и напредъка в живота. Тъй като месото е богато на мазнини, това се приема като признак на изобилие. Свинското месо е част от празничното меню в Куба, Испания, Унгария, Швеция, Германия и други.
Зърна грозде
В страни като Испания, Португалия, Мексико и Перу в полунощ на празника всеки трябва да има 12 зърна грозде, които да изяде за късмет и здраве през годината. Вярва се, че вкуса на всяко зърно предсказва какъв ще е всеки месец от годината.
Леща
Лещата е приемана като символ на изобилието и икономически просперитет. Вярва се, че малките зърна на лещата приличат на монети, които по време на готвенето увеличават размера си. В Италия и Германия на Нова година винаги се приготвя и леща като гарнитура към месото.
Юфка
Според японските традиции дължината на юфката символизира продължителността на живота. Затова японците вярват, че колкото е по-дълга тя, толкова по-дълго ще живее човек. Те приготвят за празника супа, в която се слага задължително юфка.
Риба
Люспите на рибата са сребристи и това в много традиции по света е символ на доброто състояние. На Нова година риба се консумира в много европейски държави като в Полша, Италия, Дания. В някои части на Германия се приготвя шаран и всеки от семейството слага по една люспа в джоба си или портмонето за повече късмет.