Красиви великденски яйца

09.04.2006г. / 23 24ч.
Аз жената
Красиви великденски яйца

С листенца от растения, перца от лук и други трикове ще направите оригинална украса за празничната трапеза. Възкресение Христово е най- големият празник на източноправославните християни. Той продължава в три последователни дни като датата е подвижна – в границите от 4 април до 8 май. Тя се определя ежегодно по специална таблица, съобразена с лунния календар. На този празник се боядисват яйца и се месят козунаци, а на обяд на трапезата присъства агнешкото блюдо. Основен цвят в боите е червеният. В най- старо време яйцата са боядисвани със сварени билки в естествени ярки цветове. С помощта на риган се е постигал червеният цвят, оранжево- червени са ставали яйцата, потопени в сварени пръчици от смрадлика. За зелена украса се е ползвала коприва, а за жълта- отвара от орехи и кори от ябълки. Красива окраска се получава като се използват листа на различни растения – детелина, здравец, магданоз. Предварително свареното яйце се подсушава внимателно и листът се поставя плътно встрани върху него. След това се увива с марля, усуква се и се фиксира с щипка за пране или се връзва с ластик. Потапя се внимателно в боята. Не трябва да има голяма разлика в температурата на боята и на яйцето, иначе то може да се спука. Оставете го да престои десетина минути, след което внимателно отстранете марлята и листчето и сложете в тавичка да изсъхне. Яйцата нареждайте без да се опират едно в друго. Ако искате по- пъстра окраска, вземете пласт памук, дълъг около 20 см. Внимателно с лъжица гребете от боите и изсипвайте върху различни участъци от памука, като редувате цветовете. След като напоите добре, поставете яйце и го увийте в памука. Оставете да престои 3- 4 минути. Като боядисате най- много три яйца, отново полейте с боите. След десетото яйце е добре да подмените памука. Оригинални са и яйцата с перца от кромид. Взимат се само кафявите обвивки от стар лук. Те се нарязват на тънки лентички (3- 4 мм дебели и 1 см дълги). Суровите яйца се измиват и както са мокри, всяко едно се овалва в лучените лентички. След това се поставя внимателно в марля, усуква се в краищата и се завързва с конец. В този вид яйцата се сваряват във вода, изваждат се и се оставят да изстинат, както са опаковани. След това се пускат в различните бои, където престояват 7- 8 минути, изваждат се и се махат внимателно марлята и люспите. Оставете боядисаните яйца да престоят поне половин час. След това намажете всяко с памуче или марля, напоена с олио. Подредете ги в красива фруктиера и сервирайте заедно с козунака на великденската закуска.

Коментирай