Снимка: Thinkstock
Всички познаваме малките точици по езика ни – нашите вкусови рецептори. Но знаем ли какво точно правят те? Как функционират? Ще останете изненадани да разберете, че да усещат вкуса е една от функциите им. Подготвили сме някои интересни факти за малките „пъпчици“ по езика, които едва ли знаете!
Малките подутини по езика ви всъщност не са вкусовите рецептори!
Много хора смятат, че малките точици по езика са рецепторите, които разпознават вкусовете. Всъщност истината е, че не можете да видите с просто око тези рецептори. А подутините по езика се наричат папили. Всеки един от тях съдържа по 6 вкусови рецептора в себе си, които са разположени под повърхността на лигавицата.
Имате 5 основни вкусови рецептора
Езикът има 5 основни вкусови рецептора – за сладко, солено, кисело, горчиво. Петият вкус се нарича умами. Думата идва от японски и означава приятен пикантен вкус.
Вашите папили регенерират непрекъснато
Папилите по езика има кратък жизнен цикъл, който варира между 10 дни и 2 седмици. Всеки път, когато папилите регенерират, те израстват от базална клетка и се превръщат в вкусов рецептор, след това умират отново.
Изгарянето на езика с горещи храни и напитки също може да убие вкусовите рецептори. Но не се притеснявайте – ще се възстановят.
Тютюнопушенето оказва влияние върху папилите
Пушенето убива вкусовите рецептори и намалява способността на езика да разпознава и изпраща сигнали към мозъка. Така може да се притъпи в известни граници усетливостта на вкус.
След спиране на тютюнопушенето много хора споделят как отново за започнали да усещат вкуса на храната в по-изострена степен.
Някои хора могат да усетят вкуса на храната много по-силно
Генетично някои хора имат повече вкусови папили от други. Това прави усещането за храна много по-наситено.
Вкусовите рецептори не се намират само върху езика
Всъщност, има много повече вкусови рецептори, отколкото предполагате. Някои от тях са разположени върху горната челюст, небцето и гърлото.