Снимка: istock
Днес, на 9 март, преди Месни заговезни е една от най-големите задушници в годината – Задушница преди Великия пост.
Почитаме починалите, приготвяйки варено подсладено жито, тъй като зърната са символ на възкресението, хляб и вино, добавяйки сладки и соленки, които раздаваме/принасяме за „Бог да прости мъртвите“.
Посещаваме гробища или палим свещ в църква, в памет на нашите починали близки и роднини. В неделя на Месни заговезни, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.
Църквата прави помени за починалите и в съботния ден срещу Петдесетница, наричана още Черешова задушница и в съботния ден срещу Архангеловден – Архангелова задушница.
На Задушница не се върши никаква домакинска работа, освен приготвянето на храна.