Снимка: Thinkstock
Вегетарианците и веганите често изпитват затруднения в приготвянето на храни, защото в голяма част от рецептите се включват животински продукти.
Яйцата, например, са неизменна част от повечето рецепти за сладкиши, печива, както и рецепти за основни ястия, сосове, глазури и други.
С какво можете да заместите яйцата без да нарушавате качеството и текстурата на ястието, десерта или печивото?
Пюрирани плодове
Пюре от банани, сини сливи, фурми, стафиди и ябълки е прекрасен заместител на яйцата.
Заместете ¼ чаша пюрирани плодове за всяко яйце. Увеличете дозата с 25 до 50% ако в рецептата има набухвател. Ако трябва печете по-дълго.
Тофу
Тофу е най-големият заместител на яйцата. Използвайте ¼ чаша пюре от тофу за всяко яйце. Имайте предвид, че въпреки че тофу няма пухкава текстура като яйцата, то ще създаде прекрасна структура на вашето ястие.
То е най-подходящо за приготвяне на киш, крем карамел, салати, пържен ориз.
Ленено семе
Можете да си направите страхотно брашно от ленено семе с домашния кухненски робот. Замяната на яйцата с ленено семе прави тестените изделия по-плътни.
Смесете 1 чаена лъжичка ленено брашно с ¼ чаша вода за всяко яйце.
Лененото семе е подходящо вместо яйца при зърнени закуски, печени изделия, бисквити, кифли, хляб, гофрети, палачинки.
Оцет
Оцетът е чудесен заместител на яйцата и прави печивата леки и пухкави.
Използвайте 1 чаена лъжичка сода за хляб и 1 супена лъжичка оцет за всяко яйце. Можете да използвате ябълков оцет или бял дестилиран оцет.
Оцетът вместо яйца е подходящ за торти, тарталети, хлябове и кексове.