Помощ за три българчета заразени със СПИН

01.12.2006г. / 19 36ч.
Аз жената
Помощ за три българчета заразени със СПИН

В навечерието на Световния ден за борба със СПИН – 1 декември – Рош България се включи в глобалната инициатива на УНИЦЕФ и Hoffmann La Roche за поход за съпричастност със засегнатите от болестта СПИН, който се провежда за четвърта поредна година. Българските служители на фармацевтичната фирма попълниха специални талони, с които ще дарят част от декемврийските си заплати в помощ на децата на жертвите на СПИН. В инициативата се включиха не само служителите, но и техните семейства, близки и приятели. Половината от събраните средства ще бъдат дарени в помощ на трите ХИВ-позитивни деца в България. По този повод Фондация “Каспар Хаузер”, която помага на хора засегнати от ХИВ/СПИН, е открила банкова сметка, по която ще бъдат преведени средствата за тези деца, като те ще бъдат разпределени по равно между тях. Само за първите 2 часа бяха събрани над 1800 лв. Акцията ще продължи до Коледните празници и всеки, който е съпричастен може да се присъедини, като преведе дарението си по следната сметка:
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА,
IBAN: BG97 UBBS 7820 1026 0028 14.

Останалата част от даренията са предназначени за сираци от африканската държава Малави – деца на родители, станали жертви на СПИН. Целта е да се подпомогне достъпът до образование на около 3000 деца на жертви на СПИН от няколко домове за сираци в Малави. По данни на ООН, Малави е от най-бедните страни в света, като около 20 % от населението й е засегнато от болестта СПИН.

Идеята за Глобалния поход на служителите на Рош за съпричастност със засегнатите от болестта СПИН е едновременно семпла и ефективна. Служителите на Рош вървят пеша по избран от тях маршрут и призовават своите семейства, близки и приятели да се включат в инициативата. Общата сума, събрана от участниците чрез дарения, се използва за проекти в помощ на деца, засегнати от СПИН. До сега чрез инициативата са събрани и дарени над 2 милиона швейцарски франка. Рош съдейства на служителите от всеки обект, които са направили най-големи дарения, да посетят Малави. По време на пътуването те имат възможност да посетят домовете за сираци, да говорят с децата и с хората, които се грижат за тях и на място да видят как се оползотворяват даренията им. След пътуването, тези служители стават посланици на проекта за Глобалния поход на Рош за съпричастност със засегнатите от болестта СПИН.

За Малави

По-голямата част от средствата, събрани по време на Глобалния поход на служителите на Рош за съпричастност със засегнатите от болестта СПИН се даряват по проекти в подкрепа на деца сираци в Малави.

Разположена между Танзания и Мозамбик, с доход на глава от населението под $160 на година, Малави е една от най-бедните страни в Света. ООН я класира сред най-слабо развитите страни. Освен това Малави е една от държавите най-силно засегнати от СПИН. 20 % от 11-милионното население са ХИВ-позитивни, а половин милион деца са изгубили единия или и двамата си родители заради СПИН.

Въпреки това Малави е мирна и политически стабилна страна. Това е важен фактор когато става дума за предоставяне на ефективна помощ. Средствата, събрани от служителите на Рош, помагат на децата осиротели заради СПИН в Малави. Иначе те щяха не само да бъдат изложени на крайна бедност, но и нямаше да имат шанс за по-добро бъдеще. В сътрудничество с партньорите си, Рош помага на домовете за сираци, които функционират като целодневни центрове за грижи за децата и им предоставят най-необходимото: храна, медицинска помощ, дрехи и обучение. Децата живеят с крайно бедните си живи роднини в близките селца. Центровете им осигуряват грижи и обучение, които техните близки не могат да си позволят. Полагат се усилия центровете да се развиват до толкова, че да започнат сами да се финансират (например като сами произвеждат хранителни продукти и продават ръчно изработени стоки). Тогава ръководството им може да бъде преотстъпено на местните власти.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ганчо Василев ( преди 11 години )
помоща е отива се в германия в град БОХУМ където 44годишен германец е бил болен от 2години от болеста спин и те са мислели че е рак а е имал телца на ВИРУСА hiv и присаждат донор от костен мозък и след и това е нямало телца и са имали само съмнения за далака му .просто да се хващат и да заминават да се лекуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар