Бананите са най-вкусни, когато узреят.Снимка: istock
Бананите са плод, който при всички положения се внася у нас, тъй като продукцията му на наша територия е невъзможна поради тропическите му особености. Ето защо бананите се транспортират все още зелени, докато стигнат до съответните пазари.
Много е неприятно, когато си купим зелени и безвкусни банани, които не стават за ядене. Ако ги изчакате да узреят от само себе си, рискувате да се разочаровате, защото ще се появят тъмни петна и презрели участъци, които развалят текстурата и вкуса на плода.
Но можете и да се възползвате от един полезен трик, с който ще накарате бананите да узреят напълно само за една нощ!
Тъй като бананите се берат зелени преди да бъдат пуснати в търговската мрежа, транспортните фирми ги обработват с химикала етилен (етен). Той предизвиква ускорено зреене при плодовете. По този начин, когато те пристигнат до търговските мрежи вече са що-годе в приличен търговски вид.
В миналото етенът се е използвал вместо райски газ, поради сходните му с него свойства. Счита се за безвреден за здравето. Съединения с етилена се използват широко в козметичната, хранителната, текстилната и парфюмерийната индустрии.
Как да накарате банана да узрее по-бързо?
Възползвайте се от свойствата на етилена! Тъй като той е безцветен газ, който се отделя от банана продължително време, сложете плода в хартиена торбичка за през нощта. За по-добър ефект в торбичката пъхнете и други плодове. Те също се обработват с този химикал.
Газът ще насити пространството в торбичката и ще накара плодовете да узреят по-бързо. Важно е да поставите торбичката в топло помещение за по-добър ефект.
След като бананът е узрял, сложете го в хладилника. Така ще можете да си го изядете, когато поискате!
Не забравяйте да не изхвърляте банановите кори, защото те могат да се използват по много начини в домакинството!
Снимки: iStock