Вкусотиите на баба

30.03.2007г. / 15 47ч.
Аз жената
Вкусотиите на баба

Искам да кажа, че баба ми е най-страхотната баба на света!
Именно затова аз страшно много си я обичам и съм адски щастлива, че я имам. Да си ми жива и здрава бабче!
А ето и някои от най-вкусните рецепти на баба:

Бисквитената торта на баба
Описание:
Преди консумация готовата торта трябва да престои около едно денонощие в хладилник
Продукти:
3 пакета обикновени бисквити,
100–200 мл прясно мляко,
50–100 г орехови ядки,
шоколад за декорация,
за крема:
750 мл прясно мляко,
200 г захар,
2 яйца,
2 с. л. брашно,
1 ванилия,
шоколад за декорация
Начин на приготвяне:
Млякото се кипва, добавя се захарта и се разбърква, докато захарта се разтвори.Брашното се разбива с яйцата и ванилията, към него се налива млякото със захарта и се бърка непрекъснато, докато се получи гладък крем. Бисквитите се начупват и с тях се покрива дъното на подходяща тава. Заливат се с прясното мляко и с приготвения крем, прави се втори пласт от бисквитите и процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се завършва с пласт крем, украсява се с разтопен шоколад и се поръсва със смлените орехи.

Тиквеник на баба
Рецепта за тиквеник, така както го правеше баба в детството ми, с много тиква, с домашно дърпани кори.
Баба правеше поне два за да стигнат, толкова бяха вкусни.
Обелената и добре измита тиква се нарязва на парчета, наръсва се със захар и се вари в предвидената вода. От брашното и маслото се прави тесто, от което се разточват две дебели кори /с големината на съда за печене/.
Първата от тях с слага в тавата, намазана отдолу с малко мазнина, върху нея дебел пласт от сварената и изстинала тиква (може в нея да се прибавят счукани орехи и канела), а отгоре се слага втората кора, надупчена с вилица на няколко места, Пече се до опичане на корите.
Студеният тиквеник може да се поръси с пудра захар

Коментирай