Празникът се чества предимно от жени. С вяра и по традиция те се молят на Божията майка за здраве.
В представите на хората Светата дева се смята за застъпник на душите в отвъдното.
На Голяма Богородица се прави курбан. Замесва се т. нар. богородична пита, която се раздава за здраве и за душите на починалите.
Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.
На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.
Това е празник и на всички жени с име Мария.
* * *