Снимка: istock
Независимо дали постите или не, препоръчително е от здравословна гледна точка да не прекалявате с консумацията на месо. Ако се опитате да експериментирате с постни гозби, ще видите какво разнообразие и вкусова наслада могат да ви донесат те. Днешните ни предложения са именно такива – вкусни, лесни и здравословни.
Предлагаме ви две страхотни идеи за обяд без животински продукти. Ето ги и тях:
Салата с манго, авокадо и черен боб
Ще ви трябват:
Обелете и нарежете на малки кубчета мангото и авокадото, а чери доматите – разполовете. Наситнете лука, махнете семките на лютата чушка и я нарежете на ситно. Смесете всички съставки в голяма купа. Най-накрая добавете сока от един лайм. Подправете със сол и пипер на вкус, добавете и зехтин. Разбъркайте добре всичко. Можете да сервирате с филийки запечен хляб.
Салата от нудли със сусамов дресинг
Необходими продукти:
За салатата:
За дресинга:
Смесете всички съставки за дресинга заедно в малка купа. Махнете семките от лютата чушка и я нарежете на много ситно. Задушете лука. През това време сложете нудлите в съд с вряща вода. Варете ги за 5-6 минути, като на 3-тата минута добавите към тях зеления боб. След като са готови, изплакнете ги под студена течаща вода. Ако желаете, можете да нарежете нудлите, за да са по-лесни за ядене. В голяма купа смесете нудлите и зеления фасул, добавете дресинга заедно с наситнените мандарини, рендосаните моркови, кориандъра и наситненото кашу. Размесете добре. Можете да вземете от салатата си и за работа.
Фалафел само с 5 съставки
Необходими продукти:
Започнете с нахута – предварително го накиснете във вода за около 12 го 24 часа. Нека тя да е поне два пъти повече от него, тъй като той ще увеличи обема си след накисването. След като нахутът е готов, отцедете го от водата и го измийте добре. Сложете го в блендер заедно с лука, чесъна, кориандъра, като добавите и сол и черен пипер на вкус. Блендирайте до получаването на пухкава паста. Оформете топчета с големината на супена лъжица, като леко ги сплескате, за да придобият форма на фалафел. Изпържете в загрятата мазнина. 3-4 минути от всяка страна би трябвало да са напълно достатъчни, за да придобият вашите фалафели прекрасен златист цвят. Оставете ги да се отцедят върху парче кухненска хартия. Ако искате, при сервиране добавете арабски хляб, ситно нарязани домати и краставици или други зеленчуци по желание.
Да ви е сладко!