Снимка: istock
В навечерието на един от най-светлите християнски празници, всички искаме да прекараме времето с любимите хора. Да усетим домашния уют и поне за миг да се откъснем от ежедневието, да бъдем по-добри, да спрем и да благодарим за всичко, което имаме. А когато говорим за уют, непременно свързваме това с отрупана трапеза, срещи с близки хора и много смях. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия за Бъдни вечер, с които ще направите празника си още по-хубав. Ето ги и тях:
Зимна салата с целина
Необходими са ви:
Тази зимна салата е идеална ако искате да допълните празничното си меню. Тя ще ви зареди с витамини и фибри. За приготвянето ѝ не са необходими специални умения. Просто настържете всички продукти, смесете ги в купа и подправете със зехтин, сол и черен пипер. Отгоре поръсете със слънчогледовите семки и орехите. Те може да са както сурови, така и печени. За още по-добър вкус – запечете ги у дома, на тиган, намазан със съвсем малко мазнина.
Боб на фурна
Необходими продукти:
Ще започнем с подготовката на боба. За да се улесните – накиснете го във вода още от предната вечер. След това излейте водата, изсипете нова и сложете боба да се вари. Необходимото количество вода е около три пъти повече от боба. След завирането изхвърлете водата. Налейте отново вода и започнете отново варенето. Ще разберете, че е сварен, когато зрънцата са поомекнали. След това добавете зеленчуците. Нарежете на ситно чушките, лука, чесъна, а морковите настържете. Оставете да ври на слаб огън. След като бобът се сгъсти, прибавете и подправките – сол, червен пипер, джоджен и накрая – зехтин. Настържете домата (или сложете от консерва) и го сложете при боба. След като бобената яхния стане готова, пренесете я в тавичка и печете на 200 градуса. Когато водата изври и се образува тънка коричка, вашият боб на фурна е готов. Изпечете хляб и сервирайте.
Кисело зеле с ориз на фурна
Ще ви трябват:
В тенджера изсипете зехтина и оставете леко да се сгорещи. В мазнината сложете ситно нарязания лук и чесъна. Ще им е необходимо съвсем малко време, за да станат готови. След това добавете и ориза. Когато той промени цвета си, значи е готов. Когато това стане, добавете нарязаното на ивици зеле, заедно с 3 ч. ч. вода. Ако оризът е почти сварен, а зелето е омекнало, добавете червения пипер и дафиновите листа и изсипете зелето във фурна. Печете на загрята фурна (на 200 градуса). Когато придобие приятен загар, вашата гозба е готова.
Да ви е сладко!