3 идеи за ястия за Бъдни вечер

Създайте си уют с вкусна, домашна храна

21.12.2023г. / 11 13ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, всички искаме да прекараме времето с любимите хора. Да усетим домашния уют и поне за миг да се откъснем от ежедневието, да бъдем по-добри, да спрем и да благодарим за всичко, което имаме. А когато говорим за уют, непременно свързваме това с отрупана трапеза, срещи с близки хора и много смях. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за ястия за Бъдни вечер, с които ще направите празника си още по-хубав. Ето ги и тях:

Зимна салата с целина

Необходими са ви:

  • ¼ глава целина;
  • 3 моркова;
  • 1 глава червено цвекло;
  • 3 с. л. слънчогледови семки (сурови или печени);
  • 3 с. л. орехи (сурови или печени);
  • 2 с. л. лимонов сок;
  • 2 с. л. зехтин;
  • сол;
  • черен пипер.

Тази зимна салата е идеална ако искате да допълните празничното си меню. Тя ще ви зареди с витамини и фибри. За приготвянето ѝ не са необходими специални умения. Просто настържете всички продукти, смесете ги в купа и подправете със зехтин, сол и черен пипер. Отгоре поръсете със слънчогледовите семки и орехите. Те може да са както сурови, така и печени. За още по-добър вкус – запечете ги у дома, на тиган, намазан със съвсем малко мазнина.

Рецепти с боб за Бъдни вечер

Боб на фурна

Необходими продукти:

  • 1 ½ ч. ч. боб;
  • 1 глава лук;
  • 1 домат (суров или от консерва);
  • 2 моркова;
  • 2 чушки;
  • 1 ч. л. джоджен;
  • 1 ч. л. червен пипер;
  • 1 скилидка чесън;
  • сол, зехтин

Ще започнем с подготовката на боба. За да се улесните – накиснете го във вода още от предната вечер. След това излейте водата, изсипете нова и сложете боба да се вари. Необходимото количество вода е около три пъти повече от боба. След завирането изхвърлете водата. Налейте отново вода и започнете отново варенето. Ще разберете, че е сварен, когато зрънцата са поомекнали. След това добавете зеленчуците. Нарежете на ситно чушките, лука, чесъна, а морковите настържете. Оставете да ври на слаб огън. След като бобът се сгъсти, прибавете и подправките – сол, червен пипер, джоджен и накрая – зехтин. Настържете домата (или сложете от консерва) и го сложете при боба. След като бобената яхния стане готова, пренесете я в тавичка и печете на 200 градуса. Когато водата изври и се образува тънка коричка, вашият боб на фурна е готов. Изпечете хляб и сервирайте.

Мързеливи зелеви сарми

Кисело зеле с ориз на фурна

Ще ви трябват:

  • 1 кг кисело зеле;
  • 1 глава лук;
  • 1 скилидка чесън;
  • 1 ½ ч. ч. ориз;
  • 6 листа дафинов лист;
  • 1 ч. л. червен пипер;
  • сол;
  • 5-6 ч. л. зехтин.

В тенджера изсипете зехтина и оставете леко да се сгорещи. В мазнината сложете ситно нарязания лук и чесъна. Ще им е необходимо съвсем малко време, за да станат готови. След това добавете и ориза. Когато той промени цвета си, значи е готов. Когато това стане, добавете нарязаното на ивици зеле, заедно с 3 ч. ч. вода. Ако оризът е почти сварен, а зелето е омекнало, добавете червения пипер и дафиновите листа и изсипете зелето във фурна. Печете на загрята фурна (на 200 градуса). Когато придобие приятен загар, вашата гозба е готова.

Да ви е сладко!

7 задължителни ястия за Бъдни вечер

Коментирай