Снимка: istock
Нова година често идва с гръм и трясък – буквално. Всеки от нас тайно се надява следващите 365 дни да му донесат успех, късмет, любов и акво ли още не. Дълго преди последния ден от годината, ние обмисляме как ще посрещнем новата година. Правим списъци с гости и разбира се – меню.
Хапването и богатата трапеза са сигурен знак за добро празненство. Ако искате да блеснете пред вашите роднини и приятели, предлагаме ви няколко идеи за новогодишни празнични рецепти.
Ето ги и тях:
Хлебни хапки с пармезан
Необходими продукти:
Първата стъпка от приготвянето на хапките е да оставите тестото да се отпусне на стайна температура за около 1 час. Включете фурната, за да се загрее предварително на 200 градуса. Разтопете маслото на ниска температура, като към него добавите наситнения чесън и щипка сол. Оставете в съда за няколко минути. Когато маслото започне да цвърчи, незабавно го отстранете от котлона и оставете да се охлади. Набрашнете повърхността, върху която ще разточвате тестото. След като направите това, поръсете отгоре с ½ ч. ч. пармезан. Леко натиснете тестото към сиренето с ръка. С нож за пица или много остър обикновен нож, разрежете тестото на квадратчета. Сложете хартия за печене върху тавата, в която ще печете. Наредете тестените квадратчета, поръсете с маслото, добавете моцарела, поръсете с градински чай, мащерка и останалата част от пармезана. Печете хапките на загрята фурна за около 15-20 минути. Ще познаете че са готови, когато придобият приятен златист загар. По желание можете да добавите още малко подправки и пармезан и дори да поръсите с малко разтопен мед.
Замразени шишчета с грозде и просеко
Ще ви трябват:
Нанижете различните зрънца грозде на шишчетата. Наредете ги в плитка тава за печене. Изсипете вътре просекото и водката. Сложете ги в хладилник за около час, за да могат да поемат алкохола. След това изсипете течността, която не е абсорбирана и сложете шишчетата във фризер, за да се замразят.
Апетитни рулца със свинско
Необходими продукти:
В подходящ съд загрейте мазнината, добавете лука и солта, бъркайки постоянно няколко минути. Оставете да изстине. В голяма купа разбийте едно яйце, добавете свинското и подправките, както и задушения лук. Размесете добре с ръце. На набрашнена повърхност разстелете бутертестото и след това го разделете на 4 равни части. В средата на всяка сложете плънка от месо и разпределете. Завийте на руло. Пуснете фурната да се нагрява (на 200 градуса). В малка купа разбийте другото яйце с малко вода. Повторете това с всички части тесто и плънка. С остър нож нарежете рулцата на малки парченца. Пренесете ги върху тава, с поставена хартия за печене. С четка намажете с разбитото яйце и вода. Печете, докато придобият златист загар (около 22-25 минути). Поднесете с горчица или готов сос по избор.
Да ви е сладко!