Снимка: istock
След края на работния ден вие се устремявате към още една поставена цел – осигуряването на вкусна и питателна вечеря. Приготвяте я, слагате масата и се надявате този път вашето дете да хапне поне малко. Уви, то бута чинията и тържествено заявява: „Няма да ям“. Вероятно тази сцена е позната на мнозина от вас. Ето защо в следващите редове ще ви предложим две идеи за вкусна вечеря, която ще се хареса на децата. Ето ги и тях:
Домашен дюнер
Необходими продукти:
За маринатата за месото:
За чесновия сос:
Много лесно ще спечелите децата с тази идея за домашен дюнер. И така – начукайте месото и го мариновайте. За предпочитане е да го оставите в маринатата за една нощ. На следващия ден го нарежете на много тънки филийки и го запечете на тиган. Обелете картофите, нарежете ги и ги изпържете. Нарежете доматите на полумесеци, а краставиците на тънки ленти. Измийте марулята. Подгответе и соса, като смесите всички съставки и разбъркате добре. Идва ред и на сглобяването на дюнера – поканете и децата да ви помагат и ще видите, че ще им хареса. Запечете леко арабския хляб (на тиган с минимално количество мазнина), добавете малко маруля, домат, краставица, картофи, месо, лук (по желание), и чеснов сос. Вашият домашен дюнер е готов!
Маймунски хляб – пица
Необходими продукти:
За тестото:
За плънката:
Оригиналният маймунски хляб идва от Америка и е сладък на вкус. Но днес ще ви предложим негов солен-пица вариант. Ще събудите интереса на децата само с неговото име, гарантираме ви! И така – първата стъпка от неговото приготвяне е направата на тестото. В голяма купа пресейте брашното, добавете захарта, солта и маята. Разбъркайте добре. Направете кладенче и в него изсипете затопленото мляко заедно с разбитото яйце. Месете до получаване на меко тесто. Преместете го в купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса. След това сложете хартия за печене във форма за кекс. Накъсайте тестото на малки парченца и наредете на дъното. Отгоре сложете нарязаните кашкавал, шунка, топено сирене и поръсете със зехтина и подправките. Завършете като наредите още един ред тестени топчета. Сложете във фурната на 50 градуса, за да втаса отново тестото. След като хлябът удвои обема си, печете на 180 градуса за около 40 минути.
Да ви е сладко!