Как влияе екранното време върху емоциите на децата?

Децата могат да станат по-склонни към депресия

06.06.2024г. / 05 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Време пред екрана е всеобхватен термин, използван за описание на времето, което прекарваме пред екраните на електронните устройства. Това включва гледане на телевизия, играене на видео игри, използване на компютър и други дейности. Интересен факт е, че средно децата в САЩ гледат телевизия по три часа всеки ден. А общо времето, прекарано пред екрана може да варира от 5 до 7 часа на ден.

Достъпът на децата до устройства трансформира тяхната среда и им дава неограничен достъп до знания и възможности, но същевременно за младите хора е лесно да бъдат свръхстимулирани и да пренебрегнат други приятни и здравословни занимания.

Екранът често ограничава способността на детето да бъде активно или да прекарва време навън с другите. Малкото физически упражнения и социално взаимодействие могат да навредят на тяхното психическо благополучие в дългосрочен план. Децата се излагат на екрани по различни начини, а въздействието на времето пред екрана може да се отрази върху психичното им здраве. Ето как:

Тревожност и депресия 

Скорошни изследвания показват, че децата, които прекарват седем часа всеки ден пред екраните, са два пъти по-склонни да показват признаци на тревожност и депресия. Те рядко имат време за умствени паузи, за връзка със заобикалящата ги среда и като цяло не са спокойни и тихи. Те имат по-малко възможности за мислене, съзерцание и отразяване и прекарват повече време онлайн в безлични взаимоотношения, отколкото физически общувайки с другите.

Свързани статии

Чувство на безнадеждност и нещастие

Освен тези усещания, децата могат да се почувстват раздразнителни; да изпитат чувство на умора, мудност, напрежение и безпокойство през повечето време; да се стремят към избягване на забавни дейности; да практикуват самонараняващо се и саморазрушително поведение; да претърпят промяна на хранителните навици (свързани с повече или по-малко хранене) и др.

Проблеми със съня

Когато слънцето залезе, тогава започват действието си човешките циркадни ритми и производството на мелатонин. Синята светлина на екрана обаче предотвратява производството на мелатонин, което може да е причина да не можете да заспите. Освен това, играенето на видео игри или гледането на телевизия поддържа тялото и мозъка ви будни, активни и по-малко сънливи.

Проучване показва, че бебета на възраст от 6 до 12 месеца, които гледат екрани вечерта, имат много по-малко време за сън през нощта, отколкото тези, които не са изложени на екраните. Лошият сън и прекомерното използване на социални медии може да навреди на поведението и резултатите на учениците. Липсата на сън също може да причини тревожност и депресия.

Свързани статии

Забавяне на развитието и способностите за учене 

Развитието протича по-бързо при децата, особено при тези под три години. Малките деца се учат, като изследват заобикалящата ги среда, наблюдават възрастните около тях и им подражават. Въпреки че децата могат да гледат телевизия още на шест месеца, те обикновено не разбират съдържанието, докато не навършат две години. Способността на децата да наблюдават и да участват в обикновените ежедневни дейности, които им помагат да разбират света, може да бъде възпрепятствана от прекомерното време пред екрана, създавайки тунелно виждане, което може да навреди на общото им развитие. Това също така влияе върху способността им да учат нови неща, да практикуват социални взаимодействия и да усъвършенстват езиковото си развитие.

Краткосрочна загуба на памет и влошаване на когнитивните способности 

Около 17,4% от американските деца, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), имат психично разстройство. Прекомерното време пред екрана засяга основната структура на мозъка чрез свиване на сивото вещество, което контролира когнитивните функции.

Освен това деформира бялото вещество, което действа като мрежа за цялата сигнална комуникация. Това се проявява като липса на фокус, лоша обработка на информацията, по-слаба памет и лош контрол на импулсите. Тези ефекти са тревожни, особено при младежите, тъй като техният растеж и развитие зависят от доброто психично здраве.

Свързани статии

Връзката между социалните медии и психичното здраве на тийнейджърите 

Социалните медии са сравнително нови, така че все още откриваме дългосрочните им ефекти. Въпреки че социалните медии по своята същност не са непременно лоши, злоупотребата или прекомерната им употреба може да окаже влияние върху подрастващите, чиито мозъци все още съзряват. Ето и някои от начините, по които социалните медии могат да повлияят на психичното здраве на младите хора – през 2021 г. 16% от гимназистите са споделили, че са били тормозени чрез текстови съобщения или през социални медии в последната година; около 1 от 3 момичета казват, че не харесват тялото си, когато използват социални мрежи (поне веднъж седмично).

Как да ограничите времето пред екрана 

За добро или лошо, екраните заемат основно място в живота ни. Ето някои граници и съвети, които да имате предвид:

Наблюдавайте

Устройствата с интернет трябва да се използват само в общите части на дома. Телефоните, таблетите и компютрите не трябва да бъдат използвани в спалнята.

Използвайте родителски контрол и пароли за всички устройства и акаунти в социалните мрежи и проверявайте тяхното съдържание редовно.

Създайте зони без екрани

Уверете се, че по време на хранене, както и в помещенията за спане няма екрани. Така ще създадете на семейството си възможности за връзка, а децата ви да могат да установят здравословни навици за хранене и сън.

Задайте очаквания

Пояснете на децата кога е добре да имат време пред екрана (след като всички домашни са написани и задълженията са свършени) и коментирайте предварително колко време ще предоставите на децата си пред екрана. Помислете дали да не зададете таймер, така че детето ви да знае, че трябва да изключи устройството, след като времето изтече.

Бъдете постоянни 

Ако се поддадете и оставите детето си да използва устройства за по-дълго от обикновено един ден или го оставите да го вземе в стаята си, то ще го очаква отново следващия път и ще бъде разочаровано, когато се опитате да наложите правилата. Затова бъдете категорични и ясни относно вашите изисквания.

Свързани статии

Коментирай