До 15 октомври можем да подаваме заявление за еднократна помощ за учениците

Помощта се изплаща на два пъти

04.07.2024г. / 11 41ч.
Аз жената
Може да се подават заявления до 15 октомври. Снимка: istock

Може да се подават заявления до 15 октомври. Снимка: istock

Заявленията за еднократната помощ за ученици в 1, 2, 3, 4 и 8 клас за учебната 2024/2025 година ще могат да се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес.

Срокът за подаване на заявленията е до 15 октомври най-късно, а помощта е в размер на 300 лв. Сумата се изплаща на два пъти - 50% от средствата се превеждат след влизане в сила на заповедта за отпускане на помощта, а втората част - в началото на втория учебен срок, когато е ясно дали детето продължава да посещава учебни занятия.

Еднократната помощ за учебната 2024/2025 се изплаща независимо от доходите на семейството. 

Ако родителите на ученици от първи и осми клас желаят да получат помощта преди началото на учебната година, се изисква да предоставят удостоверение от училището, че детето им е записано в съответния клас. 

При подаване на заявление за отпускане на помощта за учениците от втори, трети и четвърти клас не е необходимо да се представя такова удостоверение. Можете да подадете заявление лично, като представите лична карта, можете да изпратите чрез лицензиран пощенски оператор или чрез услуга за електронно препоръчана поща, както и по електронен път. 

От Агенция за социално подпомагане уточняват, че еднократната помощ за ученици се възстановява в случай, че детето не постъпи или не бъде записано в училище. Ако причината за това е здравословна, това трябва да се уточни пред агенцията. Също така, ако ученикът има повече от 5 неизвинени отсъствия, помощта се възстановява. 

Коментирай