Как да сте добри партньори в родителството

Възпитанието и отглеждането на децата се нуждае от партньори, които са в синхрон

07.08.2024г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Показвайте любов към децата си. Снимка: istock

Показвайте любов към децата си. Снимка: istock

Възпитанието на децата е нещо, за което са написани много книги, но животът и ситуациите в него всеки ден показват на родителите колко трудно е да се следват правила. Родителството е предизвикателство, което е едновременно прекрасно преживяване и огромна трудност, с която двамата партньори в една връзка се сблъскват. Но когато родителите работят в синхрон и разбирателство във възпитанието на децата си, тяхното партньорство дава чудесни резултати в израстването на малчуганите. Как да бъдете добри партньори в родителството? Ето няколко полезни съвета за възпитанието на децата. 

Установете целите, които искате да постигнете заедно 

Много е важно родителите да са партньори в това отношение и да поставят общи цели, които да преследват заедно. Така у децата няма да се заражда объркване относно правилата и нещата, които се очакват от тях. Освен целите е важно да сте на едно мнение и по отношение на методите за постигането им.

Свързани статии

Обсъждайте различията си насаме, не пред децата 

Една от най-честите грешки, които много родители допускат е да спорят за възпитанието пред децата. Когато не сте съгласни за нещо, не го обсъждайте пред децата. Правете го насаме, така че децата да не усещат колебанието между вас. Децата много бързо и интуитивно се ориентират в такива ситуации и знаят към кого от двамата родители да се обърнат, когато искат нещо. Знаят, че ще го получат, ако единият от двамата е в ролята на „доброто ченге“.

Не опитвайте нови методи, без да се консултирате с другия 

Ако ви се прииска да действате импулсивно и да използвате някакъв нов метод на възпитание, не го правете, преди да сте го обсъдили с партньора си. Дори той да не е съгласен с вас е важно да знае какви са намеренията ви и причините да действате по определен начин. Така ще бъде по-подготвен за реакция пред децата и синхронът между вас няма да е разколебан.

Свързани статии

Показвайте любов към децата си 

Доброто възпитание не е само установяване на правила и норми, с които децата да се съобразяват. Любовта трябва задължително да присъства като незаменим компонент в отношенията ви с тях. Когато двамата родители показват любовта на децата си във всяка ситуация, възпитанието протича по-лесно и гладко, защото децата не приемат правилата като наказание. Дори когато бъдат критикувани и наставлявани, децата ще приемат това по-лесно, ако усещат, че са обичани във всеки един момент.

Установете правила и граници за децата 

Колкото по-големи стават децата, толкова по-трудно е за родителите да установяват правилата и границите за тях, защото с израстването децата започват да проявяват упорство и да се противопоставят на това. Много е важно родителите да действат в синхрон и съгласие относно тези правила, така че нито един от двамата да не ги отменя в дадена ситуация. Само така ще успеете максимално да накарате децата да мислят и действат според границите, които им поставяте, така че да израснат като независими, силни и справящи се с живота възрастни хора.

Свързани статии

Коментирай