5 начина да се справите с контролиращ родител

Как да отстоявате себе си

19.08.2024г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Контролиращото поведение може да се прояви в много ситуации. Снимка: istock

Контролиращото поведение може да се прояви в много ситуации. Снимка: istock

Контролиращото поведение може да се прояви в много ситуации. Контролиращите личности се опитват да диктуват всичко в живота на близките си. Такъв тип хора могат да са и родителите, като такива личности се опитват да направляват живота на децата си по настоятелен начин. Ако имате контролиращ родител, това може да ви постави пред истинско предизвикателство да се отстоявате, да бъдете свободна личност, която сама взима решения за действията си и дори за грешките си.

Свързани статии

Кои са начините да се справите с контролиращ родител? Ето 5 от тях. 

1.   Идентифицирайте контролиращото поведение. 

Първата стъпка към справянето с контролиращ родител е определянето, идентифицирането на контролиращото поведение. То може да се проявява в определени ситуации, които са важни за родителя. Той може да се намесва в личните отношения, в избора на професия, на интимен партньор, да критикува интересите ви, поведението ви, разбиранията ви, целите ви в живота. Определете в коя област от живота ви вашите родители се опитват да вземат превес и преценете до каква степен имат право и до каква вие самите сте съгласни с тях.

2.   Установете ясни граници. 

След като определите областите от живота ви, които родителите ви се опитват да контролират, както и методите, които прилагат, установете граници. Първата стъпка е да сте наясно къде и кога родителите ви се опитват да ви контролират. След като разберете и осъзнаете това, направете втората стъпка – да установите граници. Много вероятно е контролиращите родители да се опитат да отблъснат вашите граници, да им противодействат. Важно е да отстоявате принципите и същността си, да защитавате решенията си, дори да не са правилните. 

Свързани статии

3.   Отстоявайте себе си. 

Ако позволявате на контролиращите личности в живота ви да дават посока на всичко, което правите и мислите, ще изгубите себе си. Затова е важно да се отстоявате. Но също така е важно да не го правите задължително напук, а да се вслушвате и да избирате онези съвети, които биха ви били полезни и които са градивни. Останалото се опитайте да блокирате, за да успеете да се отстоявате като индивидуална личност.

Свързани статии

4.   Правете стъпки към независимостта си. 

За да не влошите отношенията си с родителите си, не се отдръпвайте рязко веднага, когато усетите контролиращо поведение. Вместо това започнете да правите малки стъпки към независимостта си. Правете ги постепенно и поетапно, за да можете да завоювате независимостта си от контролиращите си родители, а и да ги приучите, че няма да могат да взимат важните решения вместо вас.

Свързани статии

5.   Не споделяйте прекалено много. 

Според психолози един от най-добрите начини да се справите с контролиращ родител е да преценявате какво и точно колко споделяте. Колкото повече информация давате на контролиращ човек, толкова повече начини ще измисли той да ви напътства според неговите вкусове и разбирания. Склонните към това да се намесват в чужди животи личности използват информацията, която им се дава, за да я анализират по техния начин. За да успеете да се откъснете от контрола на родителите си, преценете какво точно да им казвате.

Контролиращите родители не осъзнават действията си като токсични, защото единственият им мотив е детето им да е щастливо, здраво, да хване правилния път в живота. И докато всички тези намерения са добри, методите, с които контролиращите родители прилагат намеренията си се оказват вредни за детето.

С течение на времето и порастването децата на контролиращите родители развиват тревожност, безпокойство, различни страхове, не съумяват да взимат решения сами. Някои развиват недоверие към хората, което пречи на нормалното изграждане на връзки. В други случаи самочувствието и самооценката са снижени, което също се оказва огромен социален, професионален, личностен проблем.

Свързани статии

Коментирай