Златни хора със златни сърца

01.10.2008г. / 09 44ч.
Вергиния Генова
Златни хора със златни сърца

Златна възраст за златни сърца – може би така най-точно може да определим възрастните хора, достойни да посрещнат своя празник. 1 октомври, оказва се, че е и техен празник.

Но разбира се повечето от тях не знаят. Българските възрастни хора нямат време за празници. Повечето от тях са работили през целия си живот и годините, които са им отредени като най-спокойни, за тях също са изпълнени с динамично и напрегнато ежедневие.

Те продължават да работят – най-вече за да помагат на своите деца и внуци. Ако отидете пред училищата, алиансите по езици, детските школи по изкуства или спорт ще видите баби и дядовци, които изживяват второто или третото си детство. Те са първите помощници на младите семейства. Те са онези, които вземат и водят децата на училище, редят се по бюрократични опашки в общините, занимават се с домашните майстори, готвят, чистят и какво ли не. С една дума здравите възрастни хора продължават да дават всичко от себе си, за да помагат.

И ако има от кого децата да се научат на трудолюбие, отговорност и прецизност – това са именно хората в златната възраст. Те са и готови да предадат своите знания, за разлика от по-младите, които кътат уменията си защото иначе другите ще ги изместят от топлия им офис и ще напреднат повече от тях в кариерата. И готовността да споделят, според мен, не е дошла с годините, просто те са били възпитани в друго време, с други ценности и ако не друго тогава е имало много повече колективен дух и желание за отборна работа.

Така че би било прекрасно на 1 октомври да им дадем един заслужен почивен ден – да могат да си починат, да направят нещо за себе си и да се надяваме, че хората в златната възраст ще могат да изживеят своето златно време.

Благодарим им от сърце.

* * *

Да помогнем на възрастните да преодолеят дигиталната бариера
Моята баба
1 октомври – Международен ден на възрастните хора
Тържества по случай Деня на възрастните хора
Безизходица и мизерия в есента на живота

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Люба ( преди 11 години )
"Бабо" - само изричането на думичката ме топи, изречена от 2-годишната ми внучка, родена днес, на 2 октомври. Да, но аз съм работеща баба и нямам достатъчно време да й се порадвам. Обичам дори минутите, т.е в задръстването часовете, в които сме заедно до и от детската ясла. Опитвам се да говоря като с възрастен с нея, така, както правех със синовете си. Мнението ми е, че не 1 ден, а през целия им живот трябва да уважаваме възрастните хора. Не бива и не е етично да им посвещаваме само ден от годината. Повече живеят трудно, пресмятайки всеки ден сметките за плащане и стотинките, които им остават за храна. Нямам живи родители, надявам се децата ми и внуците ми да се сещат за мен в повече от оставащите ми дни. И да се чувствам истински щастлива баба - като имам време да предам наученото от мен на внуците си. За съжаление това не зависи само от мен... Нека бъдем добри, за да запазим спомените на деца и внуци за нас... Хубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 11 години )
Благодарим за основателната забележка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
към редакцията ( преди 11 години )
Сложете картинка на истинска българска баба - те не изглеждат толкова красиви, но наистина имат златни сърца. Могат да станат в 5часа само и само да направят баница за внуците, например. Наистина заслужават много повече уважение, отколкото получават в днешно време. Браво, че сте се сетили да ги поздравите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Според вас само технически ли могат да бъдат знанията и уменията? Готвенето, шиенето, градинарството не са ли също умения?Добре, че повечето баби не са като вас - егоисти:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мила ( преди 11 години )
Към Лея - Не се излагайте и покажете малко повече уважение към възрастните-Или вие сигурно не остарявате и няма да станете един ден на 60 години. Тогава ще ви питам пак какво мислите по въпроса. Разбира се, че трябва да имат празник и да им признаем труда и приноса в обществото. Да се замислят и политиците какъв образ на възрастния човек представят? Хората са си заслужили уважението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
лея ( преди 11 години )
Звучи добре,но мисля, е късно за бабите и дядовците да предават своите знания и умения.Само си помислете те са ги натрупали в свят,който понятия като цветна тв,компютър,gsm,памперси са били утопична фантазия.Така че оставете хората да си живеят и не ги набеждавайте с разни измислени празници.Родителите са тези,които трябва да предадат своите знания и умения на децата си вместо да се крият по офисите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар