14 трика, с които да намалите екранното време на детето

Задайте дневен лимит

27.08.2024г. / 13 15ч.
Мария Василева
Как да намалите екранното им време? Снимка: istock

Как да намалите екранното им време? Снимка: istock

В ерата на комуникациите електронните устройства са се превърнали в продължение на телата ни. А често пъти времето, което ние, възрастните прекарваме пред тях е прекалено. В този ред на мисли, съвсем обяснима е и „пандемията“ от зависимост към устройствата на децата. Как да намалите екранното им време? Ето няколко начина:

Не давайте на децата си собствен таблет или смартфон

„Взаимодействайте с децата си. Направете това, вместо да им давате електронно устройство,“ казва Стивън Гортмейкър, лекар, професор по практика по здравна социология в Харвард.

Нека компютрите и телевизорите да останат в общите пространства на вашия дом

Когато децата ви използват екрани в кухнята или хола, е по-лесно да следите предаванията, които гледат, игрите, които играят и уебсайтовете, които посещават.

Помогнете на децата си да намерят други начини да се забавляват

Ако едно дете няма какво да прави, освен да се взира в екрана, тогава не трябва да се изненадваме, когато то или тя прави това. Уверете се, че наоколо има други (артикули, книги, фризбита и велосипеди) наоколо и готови, когато децата ви твърдят, че няма какво друго да правят.

Накарайте технологиите да работят за вас

Използвайте програми и приложения, които можете да настроите да изключват компютри, таблети и смартфони след определен период от време.

Коригирайте ограниченията на времето на екрана, когато детето ви порасне

За учениците от средното училище и тийнейджърите родителите може да искат да ги включат повече в процеса на вземане на решения. Можете да говорите с тях за това колко време пред екрана трябва да има цялото семейство. След като сте се спрели на план, придържайте се към него.

Помислете дали да дарите или рециклирате старата си електроника

Обикновено домакинствата имат много устройства и те остават и се преместват на други места. Хубаво е да направите инвентаризация и да видите дали просто не можете да ограничите технологиите.

Задайте дневен лимит

Помислете за третиране на времето пред екрана като надбавка, с дневно разпределение. Неизползваните часове от един ден могат да бъдат „банкирани“ за бъдеща употреба.

Придържайте се към по-дълго съдържание 

Има много изследвания, които показват, че видеоклиповете с кратка форма, от 60-секунден TikTok до 10-минутен видеоклип в YouTube, влияят негативно върху продължителността на вниманието ни, като доставят мигновено удовлетворение и събират много стимули в малък прозорец. Това може да бъде прекалено стимулиращо и може да създаде някои проблемни взаимоотношения с медиите, където очакваме просто да продължим да получаваме награда, награда и отново награда. Имайки това предвид, насочвайте децата си към по-дълго съдържание, като телевизионни предавания, които разтягат разказ върху 30-минутни епизоди.

Тези програми могат да помогнат на децата ви да изградят своето внимание малко по-дълго, което ще намали вероятността те да настояват да го разделят, за да гледат безкраен поток от кратки видеоклипове.

Превърнете технологията в „лошото ченге“ 

Вашият смартфон може да има настройки, които ви позволяват да зададете ограничения за времето на екрана, за да сте сигурни, че децата ви се придържат към планираните рутинни часове на екрана. Има приложения за управление на времето на екрана, а някои специфични платформи и канали, позволяват на родителите да задават ограничения за това колко съдържание може да се гледа наведнъж. Това предложение е най-полезно за по-малки деца, които е по-малко вероятно да измислят начини да заобиколят тези ограничения на времето пред екрана. Когато тези опции са налични, това може да улесни малко работата на родителите.

Проучване установило, че е по-малко вероятно децата да имат трудни реакции към края на времето пред екрана, ако смятат, че таблетът е сложил край, а не родителят. В същото проучване от 2016 г., проведено от изследователи от Университета на Вашингтон, някои родители съобщават, че са успели да кажат на малките си деца, че времето пред екрана е свършило, защото WiFi е прекъснал или че шоу, което са гледали на почивка, не е достъпно у дома. Съветът, който обикновено е любим на родителите, е да превърнем технологията в „лошото ченге“.

Прекъснете при естествена пауза

Ако изключите устройството точно. когато детето ви е напът да премине към следващото ниво на любимата си видео игра, можете да очаквате сцена. Вместо това изключете в края на ниво или в края на телевизионното шоу.

Без устройства на масата за закуска/вечеря

Времето за хранене трябва да бъде време за общуване лице в лице, наваксване на събитията от деня и преоткриване на изкуството на разговора.

Без устройства в спалнята

Спалнята на вашето дете трябва да бъде зона без устройства. Това означава без телевизия, без таблет, без смартфон. Проучванията последователно показват, че децата, които имат медийни устройства в спалнята си, е по-вероятно да не получат необходимия сън.

Излезте навън

Ако времето позволява, прекарайте известно време със семейството си на чист въздух, като се упражнявате малко, независимо дали се разхождате, карате колело или играете с топка. Ангажирайте се с тях в медиите. Важно е да знаете какво прави вашето дете на екрана, особено за тийнейджъри и юноши. Децата на тази възраст могат да бъдат подложени или дори да участват в кибертормоз. Те също може да не осъзнават колко опасно може да бъде споделянето на тяхната лична информация или снимки онлайн.

Направете си ваканция без устройство

Дори ако е само за един уикенд, опитайте се да прекарате известно време заедно без никакви екрани. Заместете ги с други дейности. Покажете на децата си всички прекрасни неща, които могат да правят без екран – например четене или готвене.

Ако имат артистични наклонности, помислете дали да ги запишете на уроци по музика, изкуство или танци. Ако обичат повече спорта, следете за местните футболни или други спортни състезания. Дори нещо толкова просто като инсталирането на баскетболен кош над вратата на гаража може да им помогне да ги мотивирате да станат от дивана.

Коментирай