5 начина да спестите пари, пазарувайки за новата учебна година

Обсъдете предварително и задайте бюджет

30.08.2024г. / 09 28ч.
Мария Василева
Как да се подготвим за 15 септември? Снимка: istock

Как да се подготвим за 15 септември? Снимка: istock

Макар и в началото на септември, тези сред вас, които са родители, може би вече пресмятат какви средства ще са им необходими за началото на учебната година. Можете ли да спестите пари, докато подготвяте вашия ученик за училище? Вижте как:

1. Отделете време за пазаруване

Като започнете да търсите всичко в списъка си за пазаруване за училище рано, можете да прекарате повече време в проучване на вашите възможности и търсене на оферти и отстъпки за всичко, от което се нуждаете. Ако нещо от списъка ви се продава сега, можете да го вземете веднага, вместо да плащате пълната цена, защото сте чакали твърде дълго и нямате друг избор.

Свързани статии

2. Не бързайте 

Не се чувствайте принудени да вземете всеки един артикул от списъка на вашето дете преди първия учебен ден. Попитайте учителите кои артикули са необходими веднага, след което купете останалите консумативи по-късно. Все още ще можете да намирате оферти дори след като училището започне, особено след като през последните няколко години големите вериги правят разпродажби през октомври.

3. Помислете за закупуване на обновена електроника

Вместо да харчите пари за чисто нов компютър или телефон, потърсете сертифициран употребяван модел от реномиран продавач, или от самия производител. Особено ако искате да намалите разходите, това може да бъде добър начин да намерите устройство, което ще отговори на вашите нужди на по-ниска цена. Същата логика може да се приложи и към модели от предходна година.

Свързани статии

4. Отидете да пазарувате с план

Определете бюджет за пазаруване преди училище, още преди да отидете по магазините, след което преценете колко можете да похарчите за различни артикули от списъка. Ако имате по-големи деца, този процес може да бъде ценна възможност за обучение по лични финанси и е чудесен начин да се уверите, че няма да се отклоните от списъка.

Направете и бърза инвентаризация у дома, за да сте сигурни, че не се запасявате с неща като химикалки и моливи, когато вече имате такива. Когато планирате сезона за връщане в училище, вашият бюджет ще бъде най-добрият ви приятел. Ако вече имате личен бюджет с вашите разходи, дългове и приходи, ще искате да го прегледате, за да видите колко разумно можете да похарчите по време на връщане в училище. Според Том Арас, сертифициран финансов плановик и основател на BMore Financially Fit, е от решаващо значение ясно да комуникирате плановете си за пазаруване с вашия партньор или съпруг.

„Комуникацията между всички страни е първото нещо, за което говорим, и това е последното нещо, към което се връщаме в края, защото е толкова важно“, каза Арас. Бюджетът за пазаруване преди училище може да означава намаляване на разходите в други области от живота ви, като храна или луксозни покупки. Бъдете наясно с тези компромиси, като имате предвид дълготрайността и необходимостта от различни покупки. От друга страна, ако сте харчили по-малко, отколкото сте очаквали в други области от живота си, сега може да сте в състояние да похарчите малко повече за училище, отколкото сте очаквали. Не харчете 100% от бюджета си през юли, август или септември. Опитайте се да похарчите 70% от тях и задръжте 20 или 30% за неизбежното.

Свързани статии

5. Използвайте намаления с кредитни карти 

Кредитните карти могат да бъдат чудесен начин за максимизиране на разходите за връщане в училище. Проверете намаленията на вашата кредитна карта и специфичните за банката отстъпки на дребно, за да видите как можете да получите връщане на пари. Въпреки това, не забравяйте да имате предвид лимита на разходите по кредитната си карта и лихвения процент, за да сте сигурни, че няма да харчите извън възможностите си или да навредите на кредитния си рейтинг.

Коментирай