Поверия за Кръстовден

На 14 септември отбелязваме празника Кръстовден

14.09.2024г. / 09 00ч.
Нина Иванова
Поверия и обичаи за Кръстовден. Снимка: istock

Поверия и обичаи за Кръстовден. Снимка: istock

На 14 септември Светата Православна църква извършва поклонение пред Светия Кръст Господен. Празникът още бива наричан Кръстовден.

Поклонението се прави четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

На този ден се спазва строг пост. Поверието гласи, че най-възрастната жена в дома да омеси обреден хляб, наречен Кръстова пита.

Според поверието Господ слиза на Земята веднъж в годината и това е именно в нощта на 13 срещу 14 септември. Вярва се, че небето се отваря и се случват чудеса. Смята се, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание.

Свързани статии

Местността Кръстова гора, която се намира в средните Родопи, привлича и млади, и стари от цялата страна. Те идват от различни краища на България, за да се помолят за здраве, за изцеление от тежки болести или репродуктивни проблеми.

Поверието гласи, че в тази местност е заровена частица от Светия кръст и оттам идва името Кръстова гора. 

Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

На обредната трапеза трябва да присъстват зелник с праз лук и печена тиква. Вижте още празнични рецепти тук.

Свързани статии

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Минувач ( преди 4 дни )
И в тази, и в другите войни умират хора, възрастни, деца. Помолете се за всички, по-точно, помолете се Господ да си прибере вересиите като тези, които подбуждат и правят войните, а не така безадресно, защото тези хора си имат имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 0 rate down comment
Гешо ( преди 4 дни )
Отправям най-искреното ми желание към Господ Исус Христос да спре незабавно войната в Украйна, защото там руснаците убиха повече от 1000 деца и още 1000 осакатиха. Господи, моля Те, заради живота на украинските деца , спри тази проклета война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота