Ритуали и обичаи за есенното равноденствие на 23 септември

Време, в което да сме благодарни за всичко, което имаме

21.09.2024г. / 19 40ч.
Мария Дуковска
Ритуали и обичаи за есенното равноденствие на 23 септември. Снимка: istock

Ритуали и обичаи за есенното равноденствие на 23 септември. Снимка: istock

На 23 септември ни очаква есенното равноденствие. Този ден се свързва с изравняването на деня и нощта и символизира равновесието и мъдростта.

Равноденствието е нещо, което настъпва със смяната на сезоните. Без значение дали живеем в северното или южното полукълбо, всички ще усетим тази промяна, разбира се протичаща през собствения ни живот.

По време на есенното равноденствие се случва и жътвата – периодът, в който жънем плодовете на своя усилен труд през годината.

Природата изобилства от плодове и зърнени храни. Ние сме благодарни за изобилието в живота си и можем да го отбележим с няколко ритуала.

Ритуали и обичаи за есенното равноденствие:

  • Можем да украсим дома си с есенни цветя, листа, изсушени класове от пшеница, слънчогледи, снопове жито. Те символизират периода на жътва и събиране на реколтата.
  • Можем да поставим свещници на няколко места в дома си, като ги украсим в цветовете на есента – жълто, кафяво, червено, златно, тъмнозелено.
  • На този ден не се работи и се пости. Може да приготвим постни ястия – ориз със зеленчуци, мусака без месо, огретен, печена тиква и други есенни рецепти.

  • Можем да приготвим вкусна домашна зимнина – бърза туршия, кисели краставички, лютеница или пък сладко. Не е нужно да е много голямо количество, дори и буркан-два са достатъчни, за да почетем празника.
  • Денят е чудесен за прочистване на дома от излишни вещи и дрехи. Изхвърлете ненужното и направете място за новите неща в дома и живота ви.
  • Да си направим равносметка за изминалите месеци, какво добро сме постигнали, какви уроци научихме. Да начертаем планове за следващите месеци и да си поставим постижими цели.

Свързани статии