Майчински бърнаут – кои са признаците?

И как да го преодолеете

10.10.2024г. / 15 30ч.
Мария Василева
Майчински бърнаут – какво представлява? Снимка: istock

Майчински бърнаут – какво представлява? Снимка: istock

Майките, които изпитват „майчино прегаряне“, понякога наричано „синдром на изтощена майка“, често съобщават, че се чувстват силно изтощени и неангажирани или пък страдат от дълбока деперсонализация. Всички тези симптоми, свързани с родителството, могат да ви накарат да се чувствате сякаш просто „преминавате през задълженията“, вместо да се чувствате присъстващи или ангажирани с живота на децата си. Много родители споделят, че се чувстват неефективни или безполезни в ролята си на отглеждане на деца, като се съмняват дали са „достатъчно добри“ в това.

Кои могат да бъдат симптомите на прегаряне на една майка?

Изтощение

Чувствате се физически, емоционално и психически изтощени. Имате чувството, че няма какво повече да предложите на детето си. През целия ден имате усещане за тежест и липса на енергия.

Свързани статии

Недостатъчна грижа за себе си

Прегарянето може да доведе до липса на грижа за себе си, като майките пренебрегват своите физически и емоционални нужди. Могат да пропускат хранения, да не спят достатъчно и да не участват в релаксиращи дейности. В резултат на това вие вече не правите това, от което се нуждаете, за да си осигурите добро физическо и емоционално здраве.

Раздразнителност и промени в настроението

Прегарянето може да накара майките да станат раздразнителни и мрачни, което води до конфликти с членове на семейството, приятели и колеги. Когато се чувствате раздразнителни и мрачни, общуването с детето ви е по-трудно. В резултат на това може да влезете в конфликт с детето си по време на стресиращ ден или да излеете гнева си върху другите.

Свързани статии

Деперсонализация

Прегарянето може да накара майките да се чувстват емоционално вцепенени и откъснати от своите емоции и преживявания. Това може да доведе до липса на интерес или удоволствие от някога приятни дейности и усещане за откъснатост от самите тях и техните взаимоотношения. В резултат на това може да се почувствате немотивирани от живота.

Липса на чувство за постижение

Прегарянето може да накара майките да се чувстват така, сякаш не постигат нищо, дори ако изпълняват поставените си задачи през целия ден. Това може да доведе до усещане, че са затънали в коловоз или не напредват към целите си.

Нереалистични очаквания

Общественият натиск и културните норми често поставят нереалистични стандарти за майките, карайки ги да вярват, че трябва да се отличават във всеки аспект от родителството и домакинството.

Свързани статии

Емоционален „труд“

Майките често поемат тежестта на емоционалния труд, включително управлението на домакинските задължения, грижите за децата и емоционалната подкрепа на членовете на семейството, което може да бъде емоционално изтощително.

Перфекционизъм

Натискът да бъдеш „перфектна“ майка може да доведе до постоянна самокритика и страх от провал, допринасяйки за стрес и прегаряне.

Свързани статии

Как можете да се справите с прегарянето? 

Разберете кои са рисковите фактори 

Майките, които живеят в култури, които се считат за по-индивидуалистични, а не колективни, са по-склонни да страдат от прегаряне. Такива са и майките, които работят извън дома, заедно с майките с ниски доходи. Познавайки своите рискови фактори, вие можете по-лесно да идентифицирате и назовете какво се случва с вас, тръгвайки по пътя към извършване на промени.

Не се сравнявайте с други майки 

Вместо да се сравнявате с приятели или други майки в социалните медии, намирането на това, което работи за вас и вашето семейство, е най-важното. Никой не „го прави правилно“, но родителството по начин, който е в съответствие с вашите ценности, ще ви помогне да се чувствате по-контролирани и по-малко хаотични.

Водете си дневник за проследяване на настроението

Като разбивате деня си по начин, който ви позволява да се отдръпнете и да помислите върху постиженията си, както и върху областите си на несъвършенство, вие се ангажирате с емоционална грижа за себе си. Това също е отличен пример за вашите деца. Воденето на дневник ви дава възможност да бъдете внимателен наблюдател на собствения си живот и семейната динамика и да търсите модели, които биха могли да предотвратят прегарянето в бъдеще.

Планирайте почивки от нуждата от родител 

Напълно приемливо е да се нуждаете от време далеч от децата си, партньора си, работата и задълженията си у дома. Дори и да не правите нищо повече от това да седнете на паркинга и да се насладите на чаша кафе или чай на спокойствие, кратките периоди на раздяла със стресиращите ви фактори ви позволяват да се „рестартирате“.

Намерете си друга майка „приятел“

Намирането на друга майка, която може да се свърже с вашия опит и прекарването на време с нея (за предпочитане лично!), може да бъде много благотворно, когато сте изправени пред прегаряне. Понякога всичко, от което се нуждаете, е друг човек, който наистина да ви съчувства по начин, който ви уверява, че не сте сами.

Движете тялото си редовно 

Във времена на стрес ние често пренебрегваме собствените си нужди, когато всъщност трябва да се грижим за тях колкото е възможно повече. Дори ако това означава да влачите количка със себе си, бързото ходене или джогинг може да ви осигури физическата настройка, от която се нуждаете, за да се освободите от хватката на стреса.

Отделете време за сън 

Придържайте се към постоянни часове за събуждане и сън, доколкото е възможно; това също така моделира важността на почивката и отмората за вашите деца.

Кога да потърсите професионална помощ?

Ако установите, че майчиното прегаряне ви кара да се чувствате все по-депресирани, откъснати или без надежда за промяна, време е да потърсите помощ от професионалист. Всеки преходен период може да доведе до стрес, но когато лошото настроение или чувството на отчаяние продължават, е необходимо да се обърнете към професионалисти.

Вие познавате себе си по-добре от всеки друг – ако се чудите дали имате нужда от терапия, вероятно имате. Друга критична информация, на която трябва да обърнете внимание, е начинът, по който сте родители.

Ако виждате нарастващи нива или желание за насилие или пренебрегване на вашите деца, незабавно е необходима помощ, тъй като това означава опасно ниво на майчино прегаряне.

По материали от: choosingtherapy.com

Свързани статии

Коментирай