Как да спрете да крещите на детето? 8 техники, които наистина работят

Разберете кои са нещата, които ви изкарват извън контрол

30.09.2024г. / 08 30ч.
Мария Василева
Как да спрете да крещите на детето? Снимка: istock

Как да спрете да крещите на детето? Снимка: istock

Начинът, по който се отнасяте към детето си като родител, играе огромна роля за емоционалното благополучие на вашето дете и за вида на връзката, която ще имате с него в дългосрочен план. Последователната, спокойна комуникация и определянето на ясни очаквания могат да създадат по-благоприятна среда за вашето дете.

Как да избягвате да крещите на детето си? Ето няколко изпитани метода: 

Направете пауза, преди да отговорите 

Поемете дълбоко въздух, за да си осигурите момент между ситуацията и реакцията ви. Тази малка пауза ви помага да се успокоите и емоционално да се регулирате. Освен това този метод ви дава възможност да помислите как да отговорите по по-конструктивен начин. Ако обстановката се „нажежи“ твърде много, кажете на децата си, че имате нужда от „тайм-аут“. Това им показва, че е добре да си вземат почивка, за да управляват чувствата си, и ги учи колко е важно да се справят и със собствените си емоции.

Научете как да „нулирате“ физически 

Да се научите как да се нулирате физически може да бъде изключително полезно за спиране на цикъла на викане на вашите деца. Техники за заземяване като дълбоко дишане, разтягане или дори кратка разходка могат бързо да успокоят нервната ви система и да намалят стреса. Когато отделите малко време за физическо нулиране, това създава пауза между дразнещата ситуация и вашата реакция, което ви позволява да се обърнете към поведението на детето си спокойно и ефективно, вместо да прибягвате до викове.

Задайте ясни (и справедливи) очаквания

Когато зададете ясни очаквания, детето ви знае точно какво се очаква от него, което намалява объркването и лошото поведение. Когато децата не са оставени да гадаят кое е добре и кое не, така ще е по-малко вероятно да действат, защото са разбрали нещо погрешно.

Важно е често да напомняте на детето си за правилата и да обяснявате защо са важни. Например кажете на детето си: „Ние не удряме, защото това наранява другите.“ Обучаването на поведение, подходящо за възрастта, е от ключово значение, за да сте сигурни, че вашите очаквания са реалистични и справедливи. Знаейки какво е типично за етапа на развитие на вашето дете, ви помага да реагирате по-адекватно и да избегнете ненужна ескалация. Децата растат и се променят, така че вашите стандарти трябва да се адаптират към техните настоящи способности и нужди. Има много различни книги за родители, които могат да ви помогнат да разберете какви очаквания са подходящи за възрастта.

Образовайте се

Може би детето ви се държи лошо или преминава през срив, защото му липсва капацитет да управлява силните емоции. Не е защото е манипулативно. Децата просто се нуждаят от вашата помощ. Знаейки, че детето ви се бори, променя реакциите ви от наказание към обучение.

Ангажирайте се с предизвикателство „без викове“ 

Уведомете съпруга или децата си, че искате да спрете да крещите. Кажете им, че искате да създадете мирно, щастливо семейство и е почти сигурно, че те ще ви подкрепят. Начертайте диаграма и кажете на децата си да добавят звезда всеки ден, когато не крещите. Когато внимавате за думите и тона си, можете да отделите време, за да разберете през какво преминава детето ви, вместо да реагирате незабавно.

Използвайте положителен саморазговор

Използването на положителни разговори със себе си и утвърждения наистина може да помогне да управлявате реакциите си и да ви предпази от викове. Опитайте се да кажете на глас неща като: „Това също ще мине“ или „Добре съм“. Напомнянето на себе си, че ситуацията е временна и че можете да се справите с нея спокойно, може да направи голяма разлика. Освен това показва на детето ви как да се справя с емоциите си и да остане издръжливо.

Разберете кое ви дразни 

По-вероятно е да крещите, когато нещо ви разстрои. Нещата, които ви дразнят, се наричат тригери. „Задействащите фактори могат да включват разхвърляно пространство, хленчене, предстоящи работни срокове и скорошна кавга с партньора ви“, казва д-р Полин Йегназар Пек, психолог в Санта Барбара, Калифорния. Опитайте се да определите вашите тригери. Простото знание какви са те намалява възможността те да ви задействат, казва Пек.

Създайте спокойно огледало

Моделирайте тона, който искате детето ви да следва. Не забравяйте, че емоциите са заразни – и че като възрастен, вие сте отговорни за благосъстоянието на вашето дете.

„Ако останете спокойни, вашето дете също ще има по-голям шанс да остане спокойно“, казва д-р Дж. Стюарт Аблон, директор на Think:Kids, програма в отдела по психиатрия на Масачузетската обща болница. Може да е обратното на това, което искате да направите, но използването на мек, нежен глас може да привлече вниманието на детето ви по-добре от крещенето. Можете дори да опитате да шепнете. Избягвайте да говорите на детето си от друга стая.

Коментирай