Д-р Кремена Пармакова: Имаме 30% ръст на ваксинираните срещу HPV момичета

Всеки ден от рак на маточната шийка в страната ни умират по две жени

08.10.2024г. / 12 00ч.
Аз жената
Д-р Кремена Пармакова.

Д-р Кремена Пармакова.

Д-р Кремена Пармакова е началник отдел Надзор на заразните болести към Министерство на здравеопазването. Разговаряме с д-р Пармакова за ваксинопрофилактиката срещу канцерогенните типове човешки папилома вирус (HPV) дни преди старта на мащабна национална информационна кампания  „Вие сте герой за Вашето дете, днес и завинаги!“ в подкрепа на повишаване на информираността на родителите относно HPV свързаните заболявания и ваксинацията срещу вируса.

Д-р Пармакова, защо е създадена Националната програма за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка?

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която в момента се изпълнява, е третата поред. От самото начало България следва препоръките на Световната здравна организация за предпазване чрез ваксина от причинителя на тежкото онкологично заболяване рак на маточната шийка – а именно човешкият папилома вирус (HPV). Ваксината е много ефективен метод за първична профилактика, доказал своята полза през годините. Основната цел на Програмата е да се ваксинират срещу HPV момичета от 10 до 14 ненавършени години, които все още не са започнали полов живот. Срещайки се през живота си с този основен причинител на рака на маточната шийка (впрочем HPV причинява и други видове рак), ваксинираните момичета няма да заболеят от това коварно заболяване. За съжаление в България ракът на маточната шийка е на едно от челните места по заболеваемост, като всеки ден от РМШ в страната ни умират по две жени.

Изпълнението на Програмата отчита в последните години много нисък процент ваксинално покритие на целевата група. Има ли позитивен ръст през 2024 г.?

Факт е, че в последните няколко години в страната има рязък спад на ваксиналния обхват – той е между 1% и 2%. Да не забравяме, че три последователни години бяхме белязани от пандемията от ковид-19. Тогава фокусът беше основно върху справянето с това ново за нас заболяване и ваксинопрофилактиката на другите заболявания остана на заден план – не беше приоритет нито на родителите, нито на медицинската общност.

От края на миналата година обаче в много държави на Европейския съюз се засили говоренето за предпазване от рака, причинен от HPV, както и от хепатит В. На вълната на това говорене, в унисон с инициативите на ЕС и Европейската комисия за изпълнение на Европейския антираков план, и у нас се получи активизиране по отношение на ваксинопрофилактиката на рака на маточната шийка.

В тази борба в България се включиха неправителствени организации, медицински специалисти, включително и ние, по-активно изпратихме нашите послания до обществото, до родителите и до медицинската общност за важността на ваксинопрофилактиката. Сега сякаш сме чувани малко повече в сравнение с предходните години. Затова от януари до август тази година по изпълнението на Националната програма имаме ръст от 30% на обхванатите с първа доза момичета от 10 до 14 години.

Ръстът в проценти е голям, макар че броят на ваксинираните да не е толкова голям. Ако за цялата 2023 г. имаме 2892 момичета с първа доза ваксина срещу РМШ, то за осемте месеца на 2024 г. те са 3661.

Сега повече родители обръщат внимание на профилактиката на рака на маточната шийка, повече родители вярват на ваксинопрофилактиката и искат да защитят своите дъщери. Така че вървим във вярната посока, макар и с малки стъпки.

Като цяло в обществото повече хора разбраха, че можем да опазим своите деца, себе си и своите възрастни родители чрез едно просто средство – ваксините.

Свързани статии