6 от най-честите детски страхове, които им пречат да се развиват

Как да се справите с тях

15.10.2024г. / 08 00ч.
Мария Василева
6 от най-честите детски страхове, които им пречат да се развиват. Снимка: istock

6 от най-честите детски страхове, които им пречат да се развиват. Снимка: istock

Като родители, вие вероятно се натъквате на много предизвикателства. Едно от тях безспорно е познаването на детската психика. Вижте в следващите редове кои са най-честите детски страхове и как да ги преодолеете заедно с детето си:

Страх от провал 

Когато децата се провалят в нещо първия път, когато го опитат, те може да искат да се откажат веднага. Ако се борят с проблеми със самочувствието, страхът от провал може да им попречи да се впуснат напред, за да се справят с нещо ново или различно. Това може да бъде болезнен цикъл – децата не поемат рискове или нямат нови преживявания, защото не искат да се „провалят“. Но без да опитат, те също не могат да постигнат напредък.

Страх от социални ситуации 

Борбата със социалните умения може да накара децата да се страхуват от социални ситуации или групови взаимодействия. Може да имат проблеми с възприемането на социални знаци или спазването на социални правила. Някои деца, които имат проблеми с провеждането на разговор, може да се чувстват така, сякаш не знаят какво да кажат или как да го кажат. Може да се страхуват да не кажат или направят нещо неудобно пред другите, особено ако са имали лоши преживявания преди.

Свързани статии

Страх, че не могат да се справят

Този страх често се проявява в началното училище. В началните години децата започват да се сравняват с връстниците си. Може да забележат, че не се справят или не се вписват по начина, по който искат. В проучвания децата, които учат и мислят по различен начин, често съобщават, че се чувстват „глупави“ или тревожни от това, че са различни.

Страх от напускане на дома или семейството

Децата, които учат и мислят по различен начин, често се бавят да ходят на училище или да са далеч от родителите си. Те могат да избягват нощни пътувания, преспиване или всякакви други преживявания, които ги отвеждат далеч от дома.

Страх да не бъдеш разкрит

Децата – особено младежите и тийнейджърите – искат да бъдат приети от своите връстници. Те искат да се впишат. Може да се тревожат, че ако приятелите им разберат за различията им в ученето и мисленето, вече няма да ги смятат за готини или забавни. В резултат на това те може да откажат помощ в училище. Или могат да избягват ситуации, в които различията им могат да бъдат изложени на показ, като четене на глас.

Свързани статии

Страх от бъдещето

Този страх може да приеме различни форми. Децата може да се страхуват от това да не се справят добре на предстоящ тест, музикален рецитал или спортно събитие. Или че няма да могат да влязат в колеж или да си намерят работа. Те може да се тревожат за резултата от семейна ситуация, като загуба на работа на родител. Можете да помогнете на детето си да се справи със страха. Ако детето ви изглежда особено тревожно, използвайте степента на тревожност, за да проследите какво виждате.

Споделете притесненията си с вашия лекуващ лекар, учител или близък приятел. Споделянето на притесненията ви с доверен възрастен е добра първа стъпка към намирането на решения за намаляване на страховете на вашето дете.

Как можете да помогнете, когато детето ви се страхува? 

Бъдете до него

Успокойте вашето бебе, малко или по-голямо дете, като кажете: „Всичко е наред, в безопасност си, тук съм.“ Уведомете детето си, че сте до него, за да го защитите. Давайте му прегръдки и успокояващи думи, за да помогнете на детето си да се чувства в безопасност.

Докато детето ви расте, говорете и слушайте. Бъдете спокойни и успокояващи. Помогнете на детето си да изрази чувствата си с думи. Помогнете му да опита нови неща.

Свързани статии

Помогнете на бебето си да свикне с нов човек

Докато държите бебето си, оставете го да се чувства безопасно. Скоро новият човек вече няма да изглежда като непознат. Оставете вашето малко дете да бъде отделно от вас за кратко в началото. Когато трябва да се разделите с детето си, кажете, че ще се върнете, прегърнете го и се усмихнете и си тръгвайте. Нека детето ви научи, че винаги се връщате.

За малко дете, което се страхува от тъмното, имайте успокояваща рутина преди лягане. Четете или пейте на детето си. Нека то се чувства сигурно и обичано.

Помогнете на детето си бавно да се изправи пред страховете

Може да направите списък с най-лесните страхове за справяне, като продължите с по-трудните за справяне и да започнете с най-лесните. Проверете например заедно за чудовища под леглото. Нека детето ви види, че няма от какво да се страхува. Помогнете на детето си да се почувства смело и го хвалете, когато се сблъска със страхове. Ограничете страшните изображения, филми или предавания, които децата гледат. Те могат да предизвикат страхове.

Помогнете на децата и тийнейджърите да се научат да се подготвят за предизвикателства

Това могат да бъдат тестове или доклади в клас. Кажете на тийнейджърите, че вярвате в тях. Графиците и процедурите облекчават притесненията за това кога и къде ще се случат определени дейности. Използването на ясни графици и определяне на очакванията (с писмени задачи, писмени правила и много ясни последствия) ще помогне за намаляване на безпокойството.

Хвалете и награждавайте децата, когато успяват да се справят с тревожни ситуации. Когато децата се справят с проблем, предлагайте им похвала и уверение. Това ще им помогне да научат, че могат да се справят отново в бъдеще. Помислете дали да дадете малка награда, когато децата се справят с проблемна ситуация.

Свързани статии

Не се подчинявайте на страховете

Ако детето ви не обича кучета, не пресичайте улицата нарочно, за да избегнете някое. Това само ще затвърди, че кучетата са нещо, от което детето трябва да се страхува и да избягва. Бъдете спокойни, когато детето ви се страхува. След това осигурете подкрепа и нежна грижа, докато се доближавате до предмета или ситуацията, от които се страхува детето ви.

Свързани статии

Коментирай