Поверия за Тодоровден. Снимка: istock
Тодоровден е празник с големи традиции в България. Той е с подвижна дата и винаги се отбелязва в съботата след Сирни заговезни (Прошка). През 2025 година Тодоровден се пада на 8 март, събота.
Според българските народни обичаи на Тодоровден се почитат и конете, ето защо празникът е наричан Конски Великден. Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това биват отвеждани на водопой и на кушия – конно състезание.
Според поверието на този ден св. Тодор забивал гореща главня в земята, за да я затопли. След това яхвал белия си кон и отивал да помоли Господ да започне новото лято и да закриля реколтата и плодородието.
Денят на св. Тодор е известен още и като ден на младите булки. Младоженките замесват хляба вкъщи. Нарича се още Булкина събота.
Има старо поверие, че седмицата, която започва от Тодоровден, е сред най-опасните през годината. Според стари предания през нощта на Тодоровден из селата е бродел светецът, преобразен като мъртвец или „кара-кон“. Оттам произлиза и думата караконджул, която означава зъл дух в тялото на животно.
В миналото е имало поверие, че ако майките измият децата си рано сутринта на Тодоровден, те ще са здрави, няма да се разболяват и няма да ги боли глава.
За прабългарите конят е бил символ на успех, като тотем. Затова в някои области е имало обичай да се окачва череп на кон на оградата, за да пази дома от зли сили и нещастия.
В някои региони на страната като Габровско на Тодоровден има обичай младите семейства, които са се оженили през изминалата година, да празнуват и да посрещат гости. Сред даровете, които получава семейството трябва да има и краваи, наречени булчински. Поверието гласи, че колкото краваи получат младоженците, толкова деца ще имат.
На Тодоровден по стар обичай жените приготвят тудуровска леща и месят обредни хлябове с мая, наричани конче или копито, от които се дава и на конете. Вари се жито, което се благославя в църквата. След кушиите всички се събират на хоро в дома на победителя, където ги очаква богата постна трапеза.