Какво се прави на Тодоровден? Снимка: istock
На 8 март ще отбележим празника Тодоровден, наричан още Конски Великден. На този ден почитаме паметта на Св. великомъченик Теодор Тирон.
Приготвят се постни ястия като леща и боб, ястия с картофи, гъбена супа, царевичен кекс, постна питка, баница с праз. На трапезата трябва да има още и варено жито.
В миналото от този ден хората са започвали да се подготвят за новата стопанска година, тъй като по календара на прабългарите, началото на годината е било именно през месец март. Празникът е предназначен главно за здраве на конете, тъй като те са били основната работна сила, на която предците ни са разчитали.
На този ден жените месят обредни хлябове във форма на кон или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.
На Тодоровден рано сутринта майките измиват главите на децата си, за да не ги боли глава и да не се разболяват. Жените мият косите си с вода, в която слагат слама от яслите на конете и след това я изливат на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конските опашки.
В някои региони на страната като Габровско на Тодоровден има обичай младите семейства, които са се оженили през изминалата година, да празнуват и да посрещат гости. Сред даровете, които получава семейството трябва да има и краваи, наречени булчински. Поверието гласи, че колкото краваи получат младоженците, толкова деца ще имат.