Със сигурност всеки родител си задава въпроса с какво се храни детето му в училище. Дори и да приготвяме плодове и сандвичи от къщи ако децата ни притежават джобни, те могат да си осигурят от бюфетите в училище така привлекателните за тях, шоколади, чипсове, газирани напитки и др.
Това вече ще бъде избегнато, поне на територията на училището. Според новата наредба № 37 от 21 юли 2009 г. от новата учебна година се изисква осигуряване на здравословно хранене на учениците, организирано в ученически столове, бюфети и автомати за закуски и напитки на територията на училища, общежития и бази за спорт, отдих и туризъм на ученици.
Здравословното хранене на учениците се постига чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.
Прясното мляко, киселото мляко и млечните продукти, които се предлагат на учениците, трябва да отговарят на следните изисквания:
- прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини до 2 %;
- прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти да са без добавени растителни мазнини;
- не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, растителни влакнини, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители и общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15 %;
- количеството на добавените плодове, плодово пюре, натурален плодов сок към киселото мляко трябва да е най-малко 6 %;
- айранът да се предлага без добавена сол.
В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки се предлагат само следните напитки:
- бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води;
- натурални 100 % плодови и зеленчукови сокове;
- плодови и плодово-зеленчукови нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта;
- мляко, млечни и кисело-млечни напитки със съдържание на мазнини до 2 %;
- плодов и билков чай;
- топъл шоколад.
В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки не се предлагат:
- пържени картофени и зърнени изделия;
- екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина;
- пържени ядки;
- пържени тестени изделия;
- захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;
- сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши;
- сухи супи и сухи бульони.
В бюфетите и в автоматите за закуски и напитки могат да се предлагат сандвичи, тестени закуски, плодове, зеленчуци, бисквити, десерти на млечна, млечно-плодова, зърнена, зърнено-плодова основа и шоколад. При приготвянето на храна, предназначена за училищните столове и бюфети, участва най-малко едно лице с образование или квалификация в областта на общественото хранене.
За нарушителите са приготвени солидни глоби.
Да се надяваме на по-малко затлъстели и повече здрави деца.
* * *