Меню

Леко желирано сладко от праскови

14 септември 2017 | 06:34 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 и 1/3 чаши белени нарязани праскови
1 чаша захар
2 чаени лъжици лимонов сок
1 и ½ супени лъжици пектин на прах
120 мин.

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Загрейте вода в голям съд. След като кипне потопете стъклените бурканчета за дезинфекция заедно с капачките. Оставете ги да врат 10 минути, извадете ги, отцедете ги и изчакайте да изсъхнат напълно. 

Обелете и нарежете на ситно прасковите. Поставете ги в дълбока тенджера. Добавете останалите съставки. Започнете да варите сладкото като разбърквате непрекъснато, за да не загори. Ще се образува пяна. Отстранете я с лъжица. След като сладкото кипне (клокне) варете още 3 минути преди да свалите от котлона. 

Със студена лъжица гребнете малко от сладкото и го оставете да се охлади напълно. По него ще познаете дали е готово. Ако консистенцията не ви харесва, варете още малко. Ако пък е твърде гъсто, добавете съвсем малко вода, за да се разреди и пак варете за 15 минути. 

Затворете сладкото в бурканите. От това количество би трябвало да излязат около 4 средно големи бурканчета. Обърнете ги с капачките надолу, докато изстинат и се херметизират. 

Снимка: istock

Опитайте още:

Сладко от ягоди
Сладко от къпини
Сладко от зелени смокини

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай