Всяка домакиня знае, че различните зеленчуци изискват различна обработка при готвенето. Някои се нуждаят от специално внимание, за да ви доставят нужните фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. При готвенето много от тези вещества се разпадат, но има начини, които да предотвратят това!
Броколи
Избирайте: Здрави, тъмнозелени броколи с тесни пъпки, не пожълтели и високо разположени спрямо стъблото!
Подготовка: Отрежете цветчетата, отрежете стъблата по дължина, след това ги разполовете на още 2, за да се получат нещо като жулиени.
Печене: Най-добри стават броколите при печене за 10 минути в силно загрята на 250 градуса фурна. Поръсете ги с няколко лъжици студено пресован зехтин и печете върху хартия за печене. Така ще запазят вкусовите и хранителните си качества.
Готвене на пара: Поставете стъблата на броколите в тенджера с решетка за готвене на пара. Изсипете 1 литър вода, лъжица лимонов сок. Оставете да се загрее много добре и гответе в продължение на 5 минути. Накрая добавете и цветовете на броколите за още 5 минути.
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е много полезно. Но при погрешна обработка полезните съставки се изпаряват или силно намаляват количеството си.
Подготовка: Премахнете външните увехнали листа и отрежете кочанчетата.
Задушаване: Поставете зелето в тиган заедно с 1 чаша сухо бяло вино на средно висока температура. Запържете докато омекне или за около 7 минути. Отстранете зелето с решетъчна лъжица и увеличете температурата. Добавете една лъжица зехтин, за да деглазирате. Върнете обратно зелето за 2-3 минути.
Това е най-добрият начин да приготвите брюкселското зеле!
Моркови
Морковите може и да не ви се струват капризни, но и те губят голяма част от полезните си вещества при погрешна обработка. Как е най-добре да ги приготвяте?
Соте: Нарежете морковите на кръгове. Разтопете 1 супена лъжица масло в голям тиган на средна температура. Добавете морковите, разбъркайте добре, докато омекнат. Накрая прибавете 1 чаена лъжица захар. Отново разбъркайте и оставете да изстине.
На пара: Нарежете морковите отново на кръгове. Поставете ги в решетка за готвене на пара и потопете в тенджера с вода на висока температура. Гответе на парата около 4 минути.
Патладжани
Най-вкусният и безопасен откъм губене на полезни хранителни вещества начин е гриловането. Патладжаните са много вкусни, приготвени на скара, така че можете да се възползвате.
Грил: Загрейте скарата. Нарежете патладжаните на колелца. Поръсете леко със зехтин екстра върджин. Поставете на скарата на средно висока температура. Обръщайте на всеки 8 минути, докато станат готови.
Печени: Печените патладжани също са добър вариант, но по правилния начин. Загрейте фурната на 250 градуса. Намажете патладжана със зехтин от двете страни. Поставете на хартия, за да се отцеди и печете за около 15 минути като поне веднъж обърнете всяко колелце патладжан.
Грах
Той е малко капризен при готвенето, става малко по-бавно и има риск от загуба на здравословните съставки.
Соте: Загрейте 2 супени лъжици масло в тиган на средна температура. Добавете граха. Гответе като разбърквате често и не много енергично, докато цветът стане ярко зелен или около 3-4 минути.
На пара: Поставете в кошницата за готвене на пара и гответе за около 3 минути на силна температура.
Спанак
Най-добрият начин да сготвите спанака без да нарушите свойствата му е задушаването.
Задушаване: Загрейте 2 чаени лъжички рапично олио в голям тиган на средна температура. Добавете спанака и гответе докато листата се смачкат.
Добавете ½ чаша сухо бяло вино или сух вермут. Покрийте и варете, докато течността намалее или за около 5 минути. Накрая поръсете с 2 супени лъжици балсамов оцет!
Снимка: Thinkstock